Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

ČUVAJTE SE

Prelazno vreme povoljno za prehlade

Autor: B92 | 20.04.2013 - 18:49:00h | Komentara: 0

Prelazno vreme je jako "pogodno" za dobijanje gripa. Temperatura skače gore-dole, čas se kuvate, a malo kasnije smrzavate, ne znate ni kako da se obučete da se prilagodite toliko ćudljivom vremenu. Stresa, naravno, ima koliko i u svako drugo doba godine, virusi se zbog čestih toplih temperatura lako množe i lako opstaju, a retko ko ostaje kod kuće kad je bolestan, već dolazi na posao i tako zarazi i ostale kolege... Grip je vrlo lako zaraditi.

prehlada, kijanje, bolest, grip

Dobro ozdravite pre nego što se vratite na posao | Foto: foter.com

 Borite sa s povišenom temperaturom, sa kašljem, curi vam nos... Na kraju, izborite se sa svim tim. Samo, neki simptomi su vam ostali - i dalje ste umorni, osećate bol u mišićima i kostima, nije vam do jela.

U ovakvoj situaciji, lekari savetuju da, ako je ikako moguće, još nekoliko dana ne idete na posao i da se odmarate. Ako odmah "navalite" na posao, izlažete se nekim rizicima.
Jedan od rizika jeste da vam se bolest vrati, jer je niste kako treba odbolovale, što znači da ponovo morate da prolazite kroz kompletnu torturu.
Drugi mogući rizik jeste da dobijete neku bakterijsku infekciju, zato što je u periodu oporavljanja od gripa organizam oslabljen i podložniji infekcijama.
Ukoliko nije moguće da odležite još nekoliko dana, pokušajte makar da se postepeno vraćate uobičajenim aktivnostima, umesto da odmah navalite punom parom ili i jače nego ranije, da nadoknadite propušteno.
U ovom periodu je i ishrana veoma bitna: u toku bolesti organizam izgubi dosta proteina, pa je, dok se oporavljate, preporučljivo da jedete više mesa i ribe. Čuvena pileća supa, koja se preporučuje kad ste bolesni, od velike je pomoći i dok se oporavljate od bolesti.
Kako biste se što pre vratili u formu, dobro bi bilo i da uzimate neki vitaminski preparat, pre svega vitamine C i A, kao i da jedete sve što ima antioksidaciono dejstvo. 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP