Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

NI NAREDNIH DANA NAJVIŠA DNEVNA TEMPERATURA NEĆE PADATI ISPOD 38 STEPENI

Prepoznajte toplotni udar

Autor: D. Tomić | 22.07.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Visoka spoljna temperatura u kombinaciji sa velikom vlažnošću vazduha može dovesti do toplotnog udara, koji nastaje u momentu kada telesna temperatura naglo poraste preko 41 stepen. Proces naglog rasta temperature dešava se u vrlo kratkom vremenskom periodu, za svega deset do 15 minuta, a prate ga brojni simptomi, koje je važno da na vreme uočite!

Po simptomima može  da liči na sunčanicu, ali je od nje mnogo opasniji

Po simptomima može da liči na sunčanicu, ali je od nje mnogo opasniji | Foto: Profimedia

Simptomi su suva i vruća koža, otežano disanje, vrtoglavica, umor, nizak krvni pristisak, tahikardija, mučnina, povraćanje, odsustvo znojenja, grčevi, gubitak svesti. Nastupa naglo, ponekad i bez najave - iznenadnim kolapsom.

Za koga su najopasnije?


Na izuzetno visoke temperature najosetljivija su deca, kao i hronični bolesnici. Stariji su takođe ugroženi jer slabije osećaju žeđ i ne uzimaju dovoljno tečnosti. I vrhunski sportisti, ali i rekreativci, ako su dovoljno dugo izloženi fizičkim naporima na visokim temperaturama, mogu imati tegobe, od grčeva do gubitka svesti.

Da biste pomogli osobi koja je doživela toplotni udar, potrebno je da je, na prvom mestu, odvedete u hlad ili rashlađenu prostoriju i uklonite joj suvišnu odeću.

Ako je moguće, tuširajte je mlakom vodom, ako ne, stavite obloge od mlake vode, a takođe je važno odmah početi sa davanjem tečnosti. Međutim, ukoliko je osoba bez svesti, stavite je u bočni položaj i odmah pozovite Hitnu pomoć.


Kako da se zaštitite od toplotnog udara
- Nosite odeću svetlih boja od pamuka i nečim obavezno zaštitite glavu.

- Prilagodite jelovnik velikim vrućinama, recimo, doručkujte integralni hleb sa semenkama, uz komad sira i paradajz. Za ručak napravite hladnu salatu od povrća s maslinovim uljem, a za užinu je dobar izbor zaleđeno ili rashlađeno voće s jogurtom.

- Gojazne osobe moraju da unose više vode nego one prosečne telesne težine. Ukoliko je vaša mokraća tamnije boje, znači da organizmu treba više tečnosti. Preporučljivo je ne piti jako rashlađene napitke. Dehidraciju možete izbeći uzimanjem limunade na svakih sat ili dva, dok deca svakih 15-20 minuta treba da uzmu po jednu do dve kašike. Nemojte čekati da osetite žeđ da biste uneli tečnost.

- Neka vaša ishrana bude bogata voćem i povrćem, krtim mesom i začinima, kratko obrađujte hranu i izbegavajte dugo stajanje pored šporeta, jer visoke temperature mogu biti kobne. Hladna lubenica i dinja idealne su kao slatko osveženje.

- Tuširajte se ili se kupajte mlakom vodom, a deci mokre peškire stavljajte na ruke i noge.

- Izbegavajte duže vožnje tokom dana, a ukoliko ipak putujete, pravite češće pauze.

| Foto: Profimedia

Sunčanica
 

Jedan od oblika toplotnog udara je i sunčanica, koja nastaje kao rezultat direktnog izlaganja glave i potiljka suncu. Simptomi su povišena temperatura, crvenilo u licu, ubrzan rad srca, otežano disanje - ubrzan i kratak dah. U lakšim slučajevima javlja se glavobolja, problemi sa vidom, vrtoglavica i pospanost, a u težim proširenje zenica i gubitak svesti. Prva pomoć su hladne obloge, dosta tečnosti i potpuni mrak, a u slučaju gubitka svesti treba odmah zvati Hitnu pomoć.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP