Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

RAK DEBELOG CREVA VIŠE NIJE SMRTNA PRESUDA

Prevencija je spas!

Autor: Nataša Lazović | 05.12.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Broj obolelih od karcinoma debelog creva rapidno se povećava i u Srbiji i u Hrvatskoj.

Borba  protiv raka  nije unapred  izgubljena  bitka u koju  ne vredi  ulagati

Borba protiv raka nije unapred izgubljena bitka u koju ne vredi ulagati | Foto: Shutterstock

U obe zemlje, on se po oboljevanju i smrtnosti probija na drugo mesto, odmah iza tumora pluća kod muškaraca i tumora dojke kod žena - izjavio je profesor doktor Stjepko Pleština, direktor Klinike za onkologiju Kliničko-bolničkog centra Zagreb gostujući na manifestaciji „Kanceloroška nedelja“, koja je održana u Beogradu.


- Malo se radilo na prevenciji, ali pre svega na edukaciji stanovništva. U Hrvatskoj je, na primer, započet program ranog otkrivanja raka debelog creva i samo se 20 odsto pozvanog stanovništva odazvalo pregledu iako je u ranoj fazi hirurškom intervencijom i drugim terapijama karcinom debelog creva moguće izlečiti i pacijentima omogućiti dug i normalan život. Sa druge strane, ako se otkrije u metastatskoj fazi bolesti, šanse za izlečenje su daleko manje - tvrdi profesor Pleština.

Pleština kaže da je rano otkrivanje raka debelog creva od izuzetnog značaja jer pacijentima u Hrvatskoj i Srbiji dostupne su sve najsavremenije terapije za lečenje ove bolesti, kao i lekari koji po znanju i iskustvu ne zaostaju za kolegama iz najrazvijenijih zemalja.

- Naravno da je uspešnost lečenja od karcinoma usko vezana i za finansijska sredstva koja jedna država izdvaja za onkologiju, zato je i mnogo efikasnije rak otkriti na vreme, kada su troškovi lečenja manji, a terapije efikasnije - objašnjava profesor Pleština.

Hrvatski stručnjak kaže da ne postoji čarobni lek, ali da rak ne predstavlja smrtnu presudu kao nekada niti je borba protiv njega unapred izgubljena bitka u koju ne vredi ulagati. Profesor Pleština tvrdi da su terapije za lečenje karcinoma u toj meri napredovale poslednju deceniju i po da se procenat preživljavanja onkoloških pacijenata izjednačio sa, na primer, pojedinim kardiovaskularnim ili nefrološkim bolestima.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP