Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

KAKO IZBEĆI SPORTSKE POVREDE

Priprema, pozor, sad

Autor: Nataša Lazović | 28.03.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Nakon što smo zimu proveli u udobnim skloništima, ispred TV-a i uz gomilu hrane, vreme je da izađemo na sunce i razmrdamo se... Ipak, nakon tromesečne pauze, sve što možemo da zaradimo nakon naglog fizičkog vežbanja je upala mišića ili, u gorem slučaju, sportska povreda. Kako bismo sprečili moguću štetu, dovoljno je pridržavati se nekoliko jednostavnih pravila...

Kako bi se sprečile  akutne povrede,  pre vežbanja se  prvo treba zagrejati,  razmrdati zglobove,  a potom uraditi  vežbe isteza

Kako bi se sprečile akutne povrede, pre vežbanja se prvo treba zagrejati, razmrdati zglobove, a potom uraditi vežbe istezanja | Foto: Shutterstock

Sve povrede koje mogu da nas snađu prilikom treninga mogu se podeliti na akutne i hronične.


Hrana kao lek


Hladne obloge možete za prvu pomoć napraviti od iseckanog kupusa, izrendanog krompira, izrezanog luka, rastvora jabukovog sirćeta i morske soli.
Jedite kupine, trešnje, maline, borovnice - sadrže supstance koje jačaju slabe krvne sudove i mišiće.

- Akutne povrede nastaju kao trenutno dejstvo određene sile (pokret ili kontakt) koje telo ne može da apsorbuje, a najčešća su istegnuća ligamenata (repture), i to prevashodno kolena. Hronične povrede još se nazivaju i povrede preopterećenja, a javljaju se kao posledica ponavljanih stereotipnih pokreta karakterističnih za određenu vrstu sporta. U takve spadaju takozvani teniski lakat, bacačko rame, skakačko koleno i slično - objašnjava za „Alo!“ Miodrag Bebić, fitnes trener.

Pre treniga
Kako bi se sprečile akutne povrede, pre vežbanja se prvo treba zagrejati, razmrdati sve zglobove, a potom uraditi vežbe istezanja.
- Najveća je greška nakon duge pauze naglo krenuti sa intenzivnim vežbanjem. Telo nema snagu da izdrži napor koji mu se nameće ili snaga nije ravnomerno raspoređena (recimo između prednje i zadnje lože), te dolazi do istezanja ili eventualno pucanja mekog tkiva. Osim vežbi zagrevanja i istezanja, pre svakog treninga treba raditi i na kondiciji, odnosno vežbama koje angažuju kardiovaskularni sistem, a optimalni okvir u kojem se treba kretati je od 120 do 140 srčanih otkucaja u minutu - savetuje Bebić.
Prema rečima trenera, uputno je i posetiti kardiologa kako bi se proverili krvni pritisak i puls jer za srčane bolesnike previše napora može biti fatalno. Intenzitet vežbanja inače treba prilagoditi polu, uzrastu i zdravstvenom stanju.
Posle treninga
Nakon završene rekreacije, ponovo treba uraditi vežbe istezanja kao bi se telo što pre oporavilo od naprezanja i sprečile ili ublažile eventualne upale. Ako sledite pravilo - zagrevanje, istezanje, vežbanje, ne bi trebalo da imate većih problema. U slučaju da se to ipak desi, najbolje je da povredu sanira lekar.
- S obzirom na to da će mnogi traku za trčanje zameniti džogingom na otvorenom, promena podloge može dovesti do povreda skočnog zloba, što ume da bude vrlo bolno i neprijatno. U tom slučaju treba izvršiti imobilizaciju, što znači mirovati, a nogu podići iznad nivoa srca. Takođe, treba stavljati hladne obloge kako bi se smanjio otok, a svakako se treba javiti lekaru – savetuje trener.

Za fleksibilnije zglobove


Za sve one koji se aktivno ili rekreativno bave sportom, jedno od sredstava koje bi moglo da im bude od pomoći su svakako tablete „nodol max“. Preporučuju se kod hroničnih reumatskih tegoba jer olakšavaju pokretljivost zglobova. Vrlo brzo umiruju bolove u kičmenom stubu, kukovima, šakama i kolenima, a odlične su i za oporavak nakon sportskih povreda, preloma kostiju i povreda ligamenata. U kombinaciji sa kremom još su efikasnije - bol i ukočenost zglobova prestaje skoro odmah. Oba proizvoda toplo se preporučuju pre i nakon napornih treninga jer smanjuju rizik od povreda.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP