Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

PSIHOTEST

Prodavnica tajni!

Autor: Ekipa Alo! | 30.11.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Obale reka i prometne ulice gotovo u svom gradovima leti su pune štandova i tezgi. Jedan za drugim nižu se štandovi sa igračkama, suvenirima, umetničkim slikama, srebrnim nakitom.

Otvorili ste  tezgu da prodajete nakit koji ste vi  lično napravili...

Otvorili ste tezgu da prodajete nakit koji ste vi lično napravili... | Foto: Shutterstock

Kvalitet robe ide od ništavnog do pravog umetničkog i zanatskog, kakav se može naći u finim prodavnicama. Zamislite da ste deo scene...


1. Otvorili ste tezgu da prodajete nakit koji ste vi lično ručno napravili. Koliko ste različitih artikala, đinđuva i ukrasa izložili?

2. Jedan prolaznik prilazi, razgleda vašu tezgu i odmah potom se udaljava ne kupivši ništa. Šta mislite u tom trenutku?

3. Još jedna potencijalna mušterija prilazi, izgleda da je veoma zainteresovana za jednu vašu kreaciju. U stvari, to je i po vašem mišljenju najuspeliji primerak. Šta ćete uraditi kao dobar trgovac ne biste li ga prodali?

4. Vreme je da se zatvara i ide kući. Po vašem mišljenju, kakva je bila prodaja toga dana?

REŠENJE:

Modne drangulije, kao što je nakit, predstavljaju društvenu stranu svakog od nas. Vaši odgovori u ovoj priči pokazuju kako vi želite da vas drugi vide.


1. Broj različitih ukrasnih predmeta ukazuje na to koliko različitih persona, odnosno maski pokazujete u društvu. To su maske koje stavljate pred prijateljima, roditeljima, šefom, partnerom. Što ih više imate, to vam je društveni život komplikovaniji.


2. Ono što ste osetili kada ste izgubili mušteriju veoma je slično osećanju koje ste doživeli posle raskida ili odbijanja. Da li ste imali utisak da ste vi negde pogrešili ili ste slegli ramenima i nastavili svoj posao ili ste pak krivicu svalili na kupca koji „ne razlikuje rog od sveće“?


3. Vaš opis najboljeg predmeta opisuje kako vi sami vidite svoje jače strane i kako ih pokazujete. Da li ste se držali po strani i pustili mušterije da same odluče, da li ste neprekidno pričali ili ste ponudili da spustite cenu? Pazite, nemojte se jeftino prodati, ako verujete da ste u nečemu dobri, nemojte sebi spuštati cenu i obezvređivati svoje kvalitete!


4. Ukupna prodaja toga dana je procena vašeg uspeha u društvu. Ukoliko ste rekli da ste sve prodali, vi ste osoba kojoj ne nedostaje samopouzdanja. Potrudite se samo da ne uplašite ljude tolikom direktnošću. Ako ste rekli da je to bio jedan od loših dana, treba vam malo više hrabrosti. Ne budite suviše kritični prema sebi, mušterije to osete na kilometar. Ako vam je prodaja bila prosečna, vi ste osoba koja zna svoje mesto na planeti i svesna je svojih vrednosti. To je upravo najbolji način da se uspe.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP