Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

MOŽETE DA SE OPUSTITE

Prolećne "pahulje" ne izazivaju alergiju

Autor: Politika | 12.05.2015 - 10:07:00h | Komentara: 0

„Pahulje” koje su ovih dana prekrile grad, odnosno mace koje padaju sa topola, iritiraju sugrađane jer napadaju nos, oči i usta. Izazivaju svrab i kijanje, grebuckaju grlo i iritiraju na kašljucanje, ali ne izazivaju hemijske reakcije u organizmu i nisu alergeni.

Mace iritiraju, ali nisu alergene

Mace iritiraju, ali nisu alergene | Foto: Profimedia

– Polen topola prošao je krajem februara i početkom marta. Sada su aktuelne mace, a one nisu polen, već su zaštitni deo ploda ženskih topola. One iritiraju, ali ne stvaraju alergijsku reakciju – kaže za "Politiku" Mirjana Mitrović-Josipović, koordinator za praćenje alergenog polena u Agenciji za zaštitu životne sredine.
Topole su masovno sađene pre 50, 60 godina, kao nova brzorastuća vrsta u našim staništima.
– Kanadska topola je hibrid američke i evropske topole, i ima bolje karakteristike od oba „roditelja”. Pogodne su za ravničarske terene, naročito za staništa uz reke. Pored brzog rasta, topole se lako razmnožavaju, imaju veliki godišnji prirast, što ih je svrstalo u ekonomski isplativu vrstu (od topole se prave drvca za šibice, gajbice za voće, papir – rekla je za "Politiku" Gordana Miljojković, tehnički koordinator u „Zelenilu Beograd”.
Topola najviše ima pored Save i Dunava. Sađene su kao poljozaštitni i vetrozaštitni pojasevi uz reke, kako bi čuvale obalu, i saobraćajnice, ali i kao izolator od buke i prašine. Jači vetrovi nose mace nekoliko desetina kilometara i mogu ih doneti iz pojedinih delova Vojvodine čak do Beograda.
– U Beogradu se u poslednjih petnaestak godina ne sade topole. Od toga se odustalo jer njihov polen izaziva alergiju. Sade se pored reka i u močvarnim staništima gde druge vrste ne mogu da opstanu ili u brzorastućim plantažama kao ekonomski isplativa vrsta. Topola u našem gradu ima, u delu od stambenog naselja na Dorćolu do Pančevačkog mosta i uz Dunavski kej, ali je reč o samoniklim stablima. U gradskim drvoredima topola nema – kaže Miljojković.
Ovih dana očekuje se „cvetanje” još nekih vrsta drveća od kojih je najpoznatija lipa, ali ulazimo u fazu polena trava i korova.
– Kada krene cvetanje lipa, mnogi sugrađani pomisle da su alergični na lipu. Kada urade test, ispostavi se da su alergični na polene različitih trava i korova, jer lipa nije jak alergen – objašnjava Mirjana Mitrović-Josipović.
Osim trava, krenuo je i polen koprive, čempresa i tuja, koje takođe „cvetaju”, doduše na malo drugačiji način od onoga kako mi uobičajeno shvatamo „cvetanje” drveća.
– Sugrađani koji znaju da su alergični na trave već bi trebalo da se pripreme i u dogovoru sa lekarima počnu da koriste svoju terapiju – ističe Mitrović-Josipović.
Ona kaže da bi već sada trebalo krenuti sa suzbijanjem korova, košenjem travnatih površina pre cvetanja, kako tim nastupajućim alergenima ne bi dopustili da bujaju.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP