Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

KUTAK ZA ZDRAV ŽIVOT

Prolećni afrodizijak

Autor: | 18.05.2014 - 07:14:00h | Komentara: 0

One su u modi svakog proleća, bez obzira na trendove. Crvene, sočne, slatke i super zdrave! Jagoda je najobožavanije voće! A osim što su izuzetno dobre za zdravlje, poznate su i kao afrodizijak...

Jagode

Jagode | Foto: Shutterstock

Zanimljivo je da jagode pripadaju porodici ruža. Prvi zapisi o njima sežu u doba rimskog carstva. U srednjem veku na dvoru Luja XIV prvi put je organizovan uzgoj, a u 18. veku počinje sistematsko sađenje jagoda. U jagodama se nalazi mnoštvo vitamina, a idealno su voće i u vreme dijeta. U 100 grama jagoda ima 50 kalorija. Jagode smanjuju holesterol u krvi, deluju protivupalno, antibakterijski i pojačavaju imunitet, povećavaju plodnost muškaraca, jačaju srce i smanjuju krvni pritisak. Bogate su folnom kiselinom, sadrže biljne fenole koji smanjuju rizik od karcinoma, od vitamina najviše sadrže vitamin C i vitamine B grupe, a od minerala kalijum, kalcijum, magnezijum i manju količinu gvožđa.Zagovornici zdrave ishrane preporučuju jagode, i to pre svega šumske, za prolećno čišćenje organizma, kao i protiv kamenca (peska) u bubrezima i žučnoj kesi. Međutim, za ovaj efekat se tvrdi da je preporučljivo jesti kilogram jagoda na dan, i to tokom najmanje mesec dana. Postoji i recept za masku koja podmlađuje - propasirane jagode se pomešaju sa malo mleka i drže sat vremena na licu.


Šejk od banana i jagoda
Sastojci: banana, kašika meda (po potrebi), šolja jagoda, 100 ml jogurta ili mleka. Priprema: U blender stavite isečenu bananu, jagode i prelijte jogurtom ili mlekom. Mutite dok se voće u potpunosti ne usitni. Probajte šejk i ukoliko je potrebno, zasladite ga. Izlijte u čašu i drvenom kašikom dodajte med, dobro promešajte i konzumirajte hladno. Savet: Po želji možete dodati malo limunovog soka, koji će sprečiti da šejk vremenom potamni zbog banane.

Jagode sa čokoladom
Sastojci: 1 kg jagoda, 200 g mlečne ili čokolade za kuvanje, 2 kašike ulja. Priprema: Jagode oprati i ostaviti da se prosuše. Čokoladu istopiti na tihoj vatri uz malo ulja. Jagode staviti na drvene štapiće i umočiti u čokoladu. Ređati u dublju čašu i ostaviti da se čokolada stegne. Poslužiti uz kafu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP