KUTAK ZA ZDRAV ŽIVOT
Prolećni afrodizijak
One su u modi svakog proleća, bez obzira na trendove. Crvene, sočne, slatke i super zdrave! Jagoda je najobožavanije voće! A osim što su izuzetno dobre za zdravlje, poznate su i kao afrodizijak...
Jagode | Foto: Shutterstock
Zanimljivo je da jagode pripadaju porodici ruža. Prvi zapisi o njima sežu u doba rimskog carstva. U srednjem veku na dvoru Luja XIV prvi put je organizovan uzgoj, a u 18. veku počinje sistematsko sađenje jagoda. U jagodama se nalazi mnoštvo vitamina, a idealno su voće i u vreme dijeta. U 100 grama jagoda ima 50 kalorija. Jagode smanjuju holesterol u krvi, deluju protivupalno, antibakterijski i pojačavaju imunitet, povećavaju plodnost muškaraca, jačaju srce i smanjuju krvni pritisak. Bogate su folnom kiselinom, sadrže biljne fenole koji smanjuju rizik od karcinoma, od vitamina najviše sadrže vitamin C i vitamine B grupe, a od minerala kalijum, kalcijum, magnezijum i manju količinu gvožđa.Zagovornici zdrave ishrane preporučuju jagode, i to pre svega šumske, za prolećno čišćenje organizma, kao i protiv kamenca (peska) u bubrezima i žučnoj kesi. Međutim, za ovaj efekat se tvrdi da je preporučljivo jesti kilogram jagoda na dan, i to tokom najmanje mesec dana. Postoji i recept za masku koja podmlađuje - propasirane jagode se pomešaju sa malo mleka i drže sat vremena na licu.
Šejk od banana i jagoda
Sastojci: banana, kašika meda (po potrebi), šolja jagoda, 100 ml jogurta ili mleka. Priprema: U blender stavite isečenu bananu, jagode i prelijte jogurtom ili mlekom. Mutite dok se voće u potpunosti ne usitni. Probajte šejk i ukoliko je potrebno, zasladite ga. Izlijte u čašu i drvenom kašikom dodajte med, dobro promešajte i konzumirajte hladno. Savet: Po želji možete dodati malo limunovog soka, koji će sprečiti da šejk vremenom potamni zbog banane.
Jagode sa čokoladom
Sastojci: 1 kg jagoda, 200 g mlečne ili čokolade za kuvanje, 2 kašike ulja. Priprema: Jagode oprati i ostaviti da se prosuše. Čokoladu istopiti na tihoj vatri uz malo ulja. Jagode staviti na drvene štapiće i umočiti u čokoladu. Ređati u dublju čašu i ostaviti da se čokolada stegne. Poslužiti uz kafu.
Tagovi:
Nema komentara za ovu vest.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs