Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

FAKTORI RIZIKA

Prsti, uši i noge otkrivaju kojim ste bolestima skloniji!

Autor: A.O. | 01.10.2013 - 22:54:00h | Komentara: 0

Zašto dugi prsti ukazuju na veću šansu da budete depresivni i zašto male uši mogu ukazivati da ste skloni bolesti bubrega? Razlog leži u hormonima i hranjivim tvarima kojima ste bili izloženi u majčinoj utrobi.

prsti

Nova američka studija otkrila je, između ostalog, da će muškarci s manjim testisima verovatnije biti uključeni u brigu oko dece. Naime, naučnici sa Univerziteta “Emory” u Atlanti otkrili su da niži nivoi testosterona mogu da potisnu želju muškarca za seksom, pa će svu energiju da usmere na negu i brigu oko dece.
A šta veličina drugih delova tela može da otkrije o zdravlju:

Male uši
Mogu biti atraktivnije, ali zapravo ukazuju da ste skloniji ekcemima i bolesti bubrega.
Male uši često znače i manji slušni kanal (od spoljašnjeg do srednjeg uha), pa su i šanse za razvoj ekcema veće. Slušni kanali obloženi su kožom koja može biti sklonija ljuskanju (otitis externa).
Ako imate male, nisko postavljene uši, ispod nivoa očiju, to često ukazuje da imate problema s bubrezima. Niko ne zna zašto.
Duži jezik
To bi moglo da znači da ste skloniji opstruktivnoj apneji za vreme spavanja. Ovo stanje uzrokuje prekid disanja tokom spavanja, a pogađa oko četiri odsto sredovečnih muškaraca i dva odsto sredovečnih žena.
Ako imate veliki jezik ili velike krajnike, oni mogu blokirati disajne puteve dok spavate. U blažem slučaju izazivaju hrkanje, a u težem mogu da zaustave disanje do 30 sekundi.
Veliki bokovi
Povezani su sa gubitkom pamćenja. Naučnici s “Northwestern” univerziteta u Čikagu proučavali su oblike tela i pamćenje ispitanih osoba. Rezultati testa sprovedenog na gotovo 8.750 žena u postmenopauzi u dobi od 65 do 79 godina pokazuju da one s većim bokovima imaju slabije pamćenje.

Naučnici nagađaju da naslage masti pridonose kognitivnim problemima ograničavajući protok krvi u mozgu.
Međutim imaju li tendenciju nakupljanja masnoće oko bokova, a ne oko trbuha, mogle bi biti zaštićenije od dijabetesa i srčanih bolesti.
Dugi prsti
Povezani su s rakom prostate i depresijom. Naučnici sa Univerziteta u Varviku i sa Instituta za istraživanje raka promatrali su ruke 1.500 obolelih od raka prostate i 3.000 zdravih muškaraca. Otkrili su da muškarci čiji je kažiprst duži od srednjeg imaju znatno manju verovatnost da će oboleti.
Smatra se da su izloženi manjoj količini testosterona pre rođenja, što dovodi do razvoja dužeg kažiprsta. Manja količina testosterona može ih kasnije zaštititi od bolesti (koja se hrani testosteronom).
Istraživanje na univerzitetu u Alberti pokazuje da su muškarci s relativno dužim kažiprstom u odnosu na srednji skloniji depresiji. Depresija je povezana s nižim nivoima testosterona kojima su izloženi u materici.
Zanimljivo da je jedna studija pokazala da deca s autizmom imaju znatno duži srednji od kažiprsta, što je povezano s visokim nivoima testosterona pre rođenja.
Tanka bedra
Danska studija sprovedena na gotovo 3.000 muškaraca i žena je pokazala da su ljudi s tanjim bedrima skloniji srčanim bolestima i preranoj smrti. Mala mišićna masa na ovom području mogla bi uticati na osetljivost na inzulin i biti krivac za spomenuti faktor rizika.
Krupne oči
Povezuju ih s kratkovidošću. Lepe su, ali velike oči mogu značiti da ćete se morati osloniti na naočare. Ako je razmak između vaših očiju i za jedan milimetar duži od 24 mm, verovatno ćete biti kratkovidi. Ako je oko normalne veličine, svetlo će biti jasno usmereno na zadnji deo oka. Međutim, ako je i milimetar duže od normale, svetlo će se fokusirati nekoliko milimetara ispred mrežnice (a tu se obrađuje slika).
Kratke noge
Duge noge mogu ukazivati na manji rizik od dijabetesa tipa 2, pokazuje istraživanje sprovedeno Bristolu. Pokazalo se da je za svakih dodatnih 4,3 cm smanjen rizik od bolesti.
Ako je vaša majka bila pothranjena kad ste bili u maternici, možda baš zato imate kraće noge. A budući da ste se u materici prilagodili manjoj količini energije, gušterača (koja izlučuje insulin) se ne može dobro nositi s relativno normalnom količinom masti i ugljenih hidrata nakon rođenja. Stoga je i veći rizik od bolesti poput dijabetesa tipa 2 u srednjim godinama.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP