Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

REDOSLED ROĐENJA I KARAKTER

Prvorođeni bolje prolaze

Autor: Nataša Lazović | 20.10.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Redosled dece u porodici, kao i njihov broj utiču na formiranje karaktera, želje za učenjem, a kasnije i na uspeh u poslu i visinu zarade, tvrde stručnjaci. Prvorođena deca uglavnom imaju više samopouzdanja i lakše se izražavaju, imaju više mašte i veruju u sebe, a slične karakteristike imaju još samo jedinci…

Najstarija deca su ambicioznija, srednja više  okrenuta prijateljima, a najmlađa manipulatori

Najstarija deca su ambicioznija, srednja više okrenuta prijateljima, a najmlađa manipulatori | Foto: Profimedia

- Dete zavisi od svojih roditelja i oni su za njega alfa i omega postojanja. Osim toga, detetov uspeh zavisi od toga da li raste u normalnoj ili rasturenoj porodici. Kod porodica s jednim detetom postoji opasnost da se formira takozvani egoistički karakter - karakter usmeren na sebe, u situacijama kada je dete previše zaštićeno. U porodicama s više dece često smo svedoci da su deca međusobno vrlo različita i te različitosti treba poštovati. Porediti decu jedno s drugim javno, putem kritike treba maksimalno izbegavati – mišljenja je prof. dr Radojka Kocijančić, specijaliste higijene i psihijatrije.


Prvo dete ima nepodeljenu pažnju dok ne dođe još jedno. Uz njega smo po 24 časa, danju i noću, osluškujemo ga kako diše, pratimo svaki njegov korak i dajemo mu svu ljubav i pažnju ovoga sveta. Kroz njega se učimo kako da budemo roditelji. Na neki način i ono samo trasira put kojim će se kasnije kretati i ostala deca. S drugim je druga priča. Ono se vaspitava opuštenije i spontanije i kod njega više nema iznenađenja…

- Prvom detetu se poklanja najveća pažnja. Drugo oseća da je drugo i bori se za status prvog. Drugo dete je najambicioznije. Treće se najviše mazi; ono je ljubimac, kako roditelja, tako i prvog deteta. U ovoj konstelaciji drugorođenima je najteže, jer su u procepu između prvog i trećeg deteta. Kod njih je najteže prepoznati afinitete odnosno talente, a koje treba pustiti da se razvijaju individualno – objašnjava naša sagovornica.

Ko vlada svetom?

U knjizi „Zašto prvorođeni vladaju svetom, a mlađa deca žele da ga promene” psiholog i stručnjak za roditeljstvo Majkl Gros, tvrdi da su prvorođeni uglavnom ambiciozniji i uspešniji od svoje braće i sestara. Svoju ambicioznost pokazuju i u izboru zanimanja, odlučujući se vrlo često za “ozbiljne” profesije, poput medicine i prava. Za razliku od njih, srednja deca su po pravilu opuštenija, dok ona najmlađa često pokazuju karakteristike manipulatora.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP