Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

KUTAK ZA ZDRAV ŽIVOT

Pustite sunce da uđe!

Autor: Ekipa Alo! | 18.08.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Poput hrane i vode, ljudsko telo koristi svetlo u različitim metaboličkim procesima. Sunčeva svetlost je esencijalni element zdravlja.

Sunčeva svetlost  usko je vezana sa  našim biološkim ritmom  i raspoloženjem

Sunčeva svetlost usko je vezana sa našim biološkim ritmom i raspoloženjem | Foto: Shutterstock

Kroz ljudsko oko prodire svetlo i stimuliše esencijalne biološke funkcije. Nedostatak sunčeve svetlosti, kao i izlaganje neadekvatnoj svetlosti, kao što je veštačka svetlost, dovodi do poremećaja rada unutrašnjeg sata organizma. Danas većina ljudi vreme provodi u zatvorenim prostorima sa malo ili bez imalo sunčevog svetla. Naučnici počinju da otkrivaju važnu ulogu koju svetlo ima u životu čoveka, tako da se ono sve više koristi kako u terapeutske, tako i u preventivne svrhe.


Način delovanja svetla na čoveka može se opisati na sledeći način. Svetlo ulazi u oko i deluje na hipotalamus, epifizu i hipofizu – izuzetno važnu žlezdu. Pun spektar svetla kojim zrači sunce stimuliše hormonalne žlezde za osećanje sreće i zdravlje. Poznato je da sunce pozitivno deluje i na kožu. Osim preplanulog tena, sunce stvara vitamin D. Međutim, izlaganje suncu treba izbegavati između 11 i 17 časova.

Sunčeva svetlost usko je vezana sa našim biološkim ritmom i raspoloženjem. Uzmemo li u obzir da su stres i depresija neke od najvećih pošasti današnjice, taj segment nipošto nije zanemarljiv. Ljudski organizam pravilno funkcioniše jedino ako živimo u skladu s prirodnim ritmom izmene dana i noći. Svetlost koju danju primamo preko očiju, stimuliše epifizu, koja luči serotonin, hormon odgovaran za pozitivno raspoloženje, staloženost i koncentraciju.
No, tokom noći ili pri smanjenom svetlu, epifiza počinje da luči hormon melatonin, koji je zaslužan za kvalitetan san. Drugim rečima, dnevna svetlost odgovorna je za naše mentalno zdravlje i psihičku ravnotežu!

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP