MALA ŠKOLA MASAŽE: STOMAK, GRUDI I RUKE
Put u središte duše
Istočnjaci stomak zovu „hara“, što u doslovnom prevodu znači duša. Smatraju da je ona glavni rezervoar životne energije i da je u stanju napetosti u disbalansu.
Istočnjaci smatraju da je stomak glavni rezervoar životne energije | Foto: Shutterstock
Dobra masaža će pored opuštanja često napetih mišića ujedno harmonizovati i rad creva, a Peđa Filipović, učitelj i kreator masaža, uči kako treba tretirati ovaj deo tela. Najvažnije pravilo koga se treba pridržavati jeste da se masaža stomaka uvek radi nežno, sporim pokretima u smeru kretanja kazaljke na satu, što je ujedno i smer crevne peristaltike (rada creva).
Akupresura
Opustite celo telo stimulacijom akupresurnih tačaka koje su u grupi glavnih rezervoara stresa. Nalaze se na sredini ramenog mišića i izuzetno su bolne i osetljive. Postavite jagodice palčeva na njih i za vreme izdisaja vašeg klijenta pritiskajte pet do šest sekundi, postepeno dodajući pritisak. Ponovite par puta.
- Krenite tako što ćete toplim nauljenim dlanovima kružnim glađenjem (maženjem) u smeru kazaljke masirati stomak. Izvlačite potom celim dlanovima naizmenično, često napete bočne strane trupa i lagano ih mesite. Podvucite ruke pod leđa do samog kičmenog stuba. Izvlačite ruke odižući blago leđa i resterećujući ih na taj način, sa doziranim pritskom sa strane trupa, klizeći dlanovima do samog pupka - savetuje Filipović.
Lakše se diše
Kako bi vama draga osoba lakše i slobodnije disala, od centra stomaka nastavite na gore dlanovima, po sredini grudne kosti, pa jagodicama palčeva izvršite stimulaciju tačaka na samoj sredini ispod ključne kosti par puta i spustite se dubokim poglađivanjem niz ruke.
- S obzirom na to da kroz ruku prolaze energetski meridijani srca, srčane maramice, pluća sa prednje strane i debelog creva, trostrukog grejača i tankog creva sa zadnje strane, istezanje će jako prijati i harmonizovati energetski protok u navedenim organima. Podignite ruku, lagano je gnječite deo po deo od šaka do ramena i dozirano istežite na gore - objašnjava naš sagovornik.
Na kraju sa nauljanim dlanovima opustite, odnosno zagrejte blagim gnječenjem mišiće ramena sa bočne strane, takozvane deltoidne mišiće. Uživajte!
Tagovi:
Nema komentara za ovu vest.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs