Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

MALA ŠKOLA MASAŽE: STOMAK, GRUDI I RUKE

Put u središte duše

Autor: Nataša Lazović | 30.07.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Istočnjaci stomak zovu „hara“, što u doslovnom prevodu znači duša. Smatraju da je ona glavni rezervoar životne energije i da je u stanju napetosti u disbalansu.

Istočnjaci smatraju da je stomak glavni rezervoar životne energije

Istočnjaci smatraju da je stomak glavni rezervoar životne energije | Foto: Shutterstock

Dobra masaža će pored opuštanja često napetih mišića ujedno harmonizovati i rad creva, a Peđa Filipović, učitelj i kreator masaža, uči kako treba tretirati ovaj deo tela. Najvažnije pravilo koga se treba pridržavati jeste da se masaža stomaka uvek radi nežno, sporim pokretima u smeru kretanja kazaljke na satu, što je ujedno i smer crevne peristaltike (rada creva).


Akupresura

Opustite celo telo stimulacijom akupresurnih tačaka koje su u grupi glavnih rezervoara stresa. Nalaze se na sredini ramenog mišića i izuzetno su bolne i osetljive. Postavite jagodice palčeva na njih i za vreme izdisaja vašeg klijenta pritiskajte pet do šest sekundi, postepeno dodajući pritisak. Ponovite par puta.

Nežno i sporo
- Krenite tako što ćete toplim nauljenim dlanovima kružnim glađenjem (maženjem) u smeru kazaljke masirati stomak. Izvlačite potom celim dlanovima naizmenično, često napete bočne strane trupa i lagano ih mesite. Podvucite ruke pod leđa do samog kičmenog stuba. Izvlačite ruke odižući blago leđa i resterećujući ih na taj način, sa doziranim pritskom sa strane trupa, klizeći dlanovima do samog pupka - savetuje Filipović.

Lakše se diše
Kako bi vama draga osoba lakše i slobodnije disala, od centra stomaka nastavite na gore dlanovima, po sredini grudne kosti, pa jagodicama palčeva izvršite stimulaciju tačaka na samoj sredini ispod ključne kosti par puta i spustite se dubokim poglađivanjem niz ruke.

- S obzirom na to da kroz ruku prolaze energetski meridijani srca, srčane maramice, pluća sa prednje strane i debelog creva, trostrukog grejača i tankog creva sa zadnje strane, istezanje će jako prijati i harmonizovati energetski protok u navedenim organima. Podignite ruku, lagano je gnječite deo po deo od šaka do ramena i dozirano istežite na gore - objašnjava naš sagovornik.
Na kraju sa nauljanim dlanovima opustite, odnosno zagrejte blagim gnječenjem mišiće ramena sa bočne strane, takozvane deltoidne mišiće. Uživajte!

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP