Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

MELANOM

Raste broj obolelih od raka kože u Srbiji

Autor: Beta | 09.04.2015 - 13:50:00h | Komentara: 0

U Srbiji svake godine raste broj obolelih od raka kože i do šest odsto, a najveći problem predstavlja kasno otkrivanje i dijagnostika maligniteta, rečeno je danas na početku kampanje "Pregled za sve", čiji je cilj prevencija ovog oboljenja.

Melanom Rak kože

Melanomi u porastu | Foto: Profimedia

Bolja obaveštenost javnosti, kvalitetnija edukacija zdravstvenih radnika i opremljenost ustanova, ciljevi su kampanje koju su pokrenuli Fond B92, Ministarstvo zdravlja i kompanija Eucerin.

Danica Tiodorović Živković, Danica Tiodorović Živković, Poslednji podaci iz 2013. pokazuju da je u Srbiji od melanoma u toj godini obolelo 825 osoba, ali broj stalno raste, navela je doktorka iz niškog Kliničkog centra Danica Tiodorović Živković.

"Odlazak na preglede kod dermatologa treba nam postane navika", poručila je Tiodorović-Živković.

Ministar zdravlja Zoran Lončar istakao je da je, ako se otkrije u ranoj fazi, rak kože izlečiv u 90 odsto slučajeva, a ukoliko se otkrrije kada je već metastrazirao, taj procenat je između 15-20 odsto.

"U Srbiji je melanom, po učestalosti oboljenja 10 najveći kancer, a kada je reč o smrtnosti 12 po redu", kazao je Lončar.

On je istakao da je otkrivanje kancera na vreme primarni cilj, jer se time, između ostalog ostvaruje i ekonomska korist, smanjenjem troškova lečenja.

Gost iz Italijanskog Centra za lečenje raka kože Đuzepe Argenziano tvrdi da je rak kože češć nego što se smatra i da je čak učestaliji i od raka pluća ili dojke.

Prema njegovim rečima najveći krivac je preterano izlaganje suncu, kao i odlasci u solarijume.

Direktor fondacije B92 Veran Matić istakao je da se Srbija nalazai u samom evropskom vrhu kada je reč oraku kože, a da spodaci pokazuju i godišnji rast obolelih od šest odsto.

"50 ustanova će biti obuhvaćeno ovom našom akcijim i kampanjom. Cilj je da u naredne dve-tri godine sve ustanove budu opremljene najasvremenijim endoskopskim aparatima za preglede", kazao je Matić.

Kroz akciju "Pregled za sve", obezbeđuju se dermoskopi za sve državne dermatološke ordinacije u Srbiji, ali i besplatna edukacija svih dermatologa o ovoj neinvazivnoj dijagnostičkoj metodi.

Planirano je da u okviru projekta "Pregled za sve", već u narednim mesecima bude zadovoljeno 90 odsto potreba za velikim dermoskopima u ustanovama tercijarne dermatološke zaštite, kao i do 70 odsto potreba za malim dermoskopima u opštoj dermatološkoj praksi.

U toku ove godine plan je da svaka ustanova koja pošalje dermatologe na edukaciju dobije barem jedan aparat, ukoliko ga već ne poseduje. U narednim godinama će sve državne dermatološke ordinacije biti opremljene ovim aparatima.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP