Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

RAK KOŽE

Reagujte na prve znake

Autor: N. Lazović | 08.05.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Maligni melanom je najopasniji karcinom koji se može pojaviti na površini kože, ali i na sluzokoži - javlja se iznenada, bez upozorenja i zbog toga se savetuje redovno i pažljivo praćenje mladeža. Kampanja „Euromelanoma“ posvećena prevenciji i ranom dijagnostikovanju je u toku, a obuhvata besplatne preglede širom zemlje.

Svaka  promena na  mladežu je  znak za  uzbunu

Svaka promena na mladežu je znak za uzbunu | Foto: Shutterstock

Solarijum druga kuća
Šanse za rano otkrivanje melanoma su veće nego drugih kancera. Rizik se povećava ukoliko postoji kancer u porodici i ukoliko postoji pojava više mladeža na telu (75-100 ili više). Češće se javlja kod ljudi sa svetlijim tenom i pegama, međutim ,tamni ten nije garancija da nećete dobiti melanom - kod takvih osoba se javlja na stopalima, dlanovima, ispod noktiju ili u ustima.
- Mada je u pitanju redak oblik maligniteta u Srbiji, svake godine se registruje dvadesetak novoobolelih u uzrastu od 15 do 20 godina starosti, što posebno zabrinjava. Osim besplatnih pregleda, ove godine ćemo pokrenuti inicijativu za zabranu upotrebe solarijuma mlađima od 18 godina, što je već u zakonima mnogih zemalja Evropske unije, ali i SAD, Australije i Brazila - kaže prof Lidija Kandolf Sekulović, nacionalni koordinator kampanje.
Osunčana koža je već decenijama u trendu, naročito među mlađom populacijom, a nedavna istaživanja u dve beogradske srednje škole pokazuju da gotovo 40 odsto školaraca odlazi u solarijum, dok je 22 odsto u proteklih godinu dana to učinilo najmanje 15 puta.


Zakažite pregled kod lekara


Euromelanoma dan se obeležava 11. maja, kada su organizovani besplatni skrining pregledi u 25 grada širom Srbije, u državnim klinikama i bolnicama, kao i u privatnim dermatološkim ordinacijama. Svi zainteresovani mogu da se prijave za pregled do 8. maja, od 8 do 20, putem besplatne telefonske linije (za pozive iz fiksne telefonije) na broj: 0800 222 888.

Do gole kože
- Svako dodatno izlaganje UV zracima je štetno, bez obzira na to da li je u pitanju turbo solarijum, nove lampe i slično. Crvenilo u ranom uzrastu (od sunca ili solarijuma) može biti okidač bolesti i za 10 ili 20 godina. Takođe, što je manje poznato, solarijum pogoršava pojedine (kožne) bolesti, dok uzimanje određenih lekova može pojačati dejstvo zračenja - upozorava doc. Željko Mijušković, predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije.


Kao i kod drugih oblika kancera, preventiva, odnosno rano otkrivanje, alfa je i omega izlečenja - jednostavnom hirurškom intervencijom. Stučnjaci savetuju da se detaljno samopregledate jednom u tri meseca, a delove koji su vam nedostupni (leđa) poverite partneru, mami, sestri... Podaci govore da čak 50 odsto promena prvo uoče voljene osobe! Pri registrovanju i najmanje sumnjive promene, obavezno se javite lekaru. Takođe, kada ste na suncu, nosite šešir sa širokim obodom, odeću koja štiti od sunca i mažite se kremama za zaštitnim faktorom.

Detaljno se  samopregledajte,  izbegavajte solarijum,  zaštitite se kremama  i odećom

Detaljno se samopregledajte, izbegavajte solarijum, zaštitite se kremama i odećom | Foto: Shutterstock

Kako prepoznati


Melanom je mladež koji se izdvaja - on je ružno pače. Za lakše praćenje koristi se metod nazvan ABCDE.
- A označava asimetriju. Jedna polovina mladeža nije ista sa drugom (po formi i/ili boji)
- B označava iregularnost oboda. Granica je nepravilna i mogu se primetiti neravnine.
- C označava boju koja nije homogena; može se primetiti braon, crna, crvena, siva, bela boja u obliku tačke.
- D označava prečnik. Većina melanoma ima prečnik veći od šest milimetara (veličina gumice na olovci).
- E označava elevaciju ili podizanje.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP