Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

OLAKŠAJTE SIMPTOME UPALE GRLA

Recepti za grgoljenje

Autor: Ekipa Alo! | 26.02.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Grgoljenje je jedan od najjednostavnijih i izuzetno delotvornih načina ubijanja bakterija i olakšavanja simptoma upale grla. Evo nekoliko recepata iz bakine kuhinje…

Kapsaicin iz ljute  paprike smiruje  bol, limun smanjuje  natečenost, a  jabukovo sirće kašalj

Kapsaicin iz ljute paprike smiruje bol, limun smanjuje natečenost, a jabukovo sirće kašalj | Foto: Shutterstock

So i voda
Ovo je tradicionalni i vrlo jednostavan lek za grlobolju. U šolju tople vode uspite četvrtinu kašičice soli i dobro promešajte. Najbolje je da voda bude što toplija jer hladan rastvor neće biti efikasan. Uzimajte manje gutljaje i grgoljite, ali nemojte da gutate. Za svako ispiranje usta pripremite svež rastvor.


Limun i voda
Pomešajte jednu kašičicu sveže isceđenog soka od limuna s jednom šoljom mlake vode. Ako koristite vruću, mogli biste da neutrališete delovanje vitamina C iz limuna. Ovaj rastvor pomaže da se smanji natečenost i da se grlo dezinfikuje.

Đumbir, med i limun
Za ovaj delotvorni kućni lek pomešajte jednu kašičicu đumbira u prahu, jednu kašičicu meda, pola šolje tople vode i isceđeni sok od pola limuna. Vodu prelijte preko đumbira u prahu, a zatim dodajte limunov sok i med. Ovaj rastvor ima antibakterijska i umirujuća svojstva, a iako ga možete progutati, svaki gutljaj neka bude u ustima 10 do 15 sekundi.

Ljuti začini i voda
Kapsaicin iz ljute paprike pomaže u olakšavanju bola i saveznik je u borbi protiv upale. Kako ne bi imao kontraefekat i nadražio grlo, tabasko, čili u prahu ili sličan ljuti začin pomešajte s toplom vodom i grgoljite, ali nemojte gutati. Ovaj postupak doneće olakšanje za 15 do 20 minuta.

Čaj od karanfilića
Za pripremu čaja možete koristiti celi karanfilić ili onaj u prahu, a stavlja se u prokuvanu i vruću vodu. Karanfilić ima protivupalna i antibakterijska svojstva, a pokazao se kao koristan i u lečenju upale sinusa i bronhitisa.

Jabukovo sirće i so
Ako uz grlobolju i jako kašljete, tada je ovaj rastvor pravo rešenje. Pomešajte dve kašičice jabukovog sirćeta, pola kašičice soli u šolji tople vode i ispirajte grlo nekoliko puta na dan.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP