Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

ZALOGAJI KOJI NE GOJE

Riba ima moći i u pola noći

Autor: E. A. | 25.03.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Određene namirnice idealne su za konzumiranje naveče, a neće uzrokovati da se iduće jutro osećate naduto. Iako mnogi savetuju kako ne bi trebalo jesti kasno uveče, nekima je veoma teško da se suzdrže od noćnih zalogaja.

Iako mnogi savetuju kako ne bi  trebalo jesti kasno uveče, „Alo!“  vam predstavlja hranu koju  možete da jedete bez kajanja

Iako mnogi savetuju kako ne bi trebalo jesti kasno uveče, „Alo!“ vam predstavlja hranu koju možete da jedete bez kajanja | Foto: Profimedia

Od ove navike ipak ne treba odustajati, samo bi trebalo pametno birati namirnice, a popis poželjnih noćnih obroka sastavili su Keri Gans, autorka knjige “The Small Change Diet”, i Keri Glasman, osnivačica “Nutritious Life”.


Odličan izbor za večernji meni:

Bademi
Bogati su vitaminom E, koji godi koži, proteinima, omega 3 masnim kiselinama, ali ograničite unos na 20-25 komada, s obzirom na to da su izrazito kalorični. Jedite ih sveže, nikako pečene, slane ili slatke, jer tako pripremljeni mogu da izazovu nadutost.

Čaj od đumbira, kamilice, mente
Čajevi idealni protiv nadutosti u crevima i probavnom sistemu su čaj od mente, kamilice i đumbira. “Razbijaju vazduh” u probavnom sistemu, a gasovi su jedni od glavnih krivaca za nadutost. Kako bi ujutro imali ravan stomak, uveče popijte jednu šolju nekog od ova tri čaja.

Voće
Uveče bi trebalo svi da se klonimo voća koje sadrži mnogo šećera, jer slatko apsorbira tečnos i uzrokuje osećaj nadutosti. Grejpfrut, maline, klementine i jagode pak sadrže dosta vode, bogate su vitaminima i antioksidansima i zdraviji su večernji izbor od nekog drugog slađeg voća.

Nemasni grčki jogurt s malo voća
Jogurt je odličan probiotik i pomaže probavnom sistemu, balansirajući dobre i loše bakterije. Za dodatni ukus ubacite malo voća.

Belo meso
Proteini iz piletine, ćuretine i bele ribe su dobar večernji izbor jer podstiču metabolizam, koji i tokom noći ubrzano sagoreva kalorije.

Papaja
Za razliku od ostalog voća, papaja sadrži enzim papain, koji je dobar za probavu. Papain je izuzetno delotvoran probavni enzim jer podstiče probavu i razgradnju hrane.

Žitarice
Žitarice poput zobenih pahuljica bogate su prirodnim vlaknima i ubrzavaju rad creva. Dovoljno je konzumirati oko 25 grama žitarica kako bi podstakli probavu. Ubacite ih u nemasni jogurt i počastite se finim noćnim zalogajom.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP