Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

GLAVA U TORBI

Ribari imaju najopasniji posao na svetu!

Autor: Tanjug | 28.05.2013 - 16:19:00h | Komentara: 0

Na ovogodišnjoj listi najopasnijih poslova američke Kancelarije za statistiku rada (Bureau of Labor Statistics - BLS), koja se, između ostalog, bavi proučavanjem uslova rada, na prvom mestu je zanimanje ribar, na drugom drvoseča a na trećem - pilot aviona.

Ribari su u najvećoj opasnosti dok su na radnom mestu

Ribari su u najvećoj opasnosti dok su na radnom mestu | Foto: foter.com

Lista koju BLS svake godine objavljuje polazi od više kriterijuma, kao što su broj povređenih na radu, broj poginulih, uslovi rada, stres na radnom mestu i slično, prenela je agencija AFP.

Posao ribara najopasniji, jer svaki petstoti radnik pogine obavljajući ga. Prosečna godišnja plata ribara je 31.594 evra.
Na drugom mestu najugroženijih na poslu su drvoseče od kojih svaki 1618-ti izgubi život na radnom mestu. Njihova prosečna godišnja zarada je 28.819 evra.
Piloti, od kojih prilikom leta nastrada svaki 1751-vi, su treća najugorženija profesija, koja ima prosečna godišnja primanja od 84. 417 evra.
Na četvrtom mestu su se našli zemljoradnici. Svaki 2597. nastrada radeći poljoprivredne radove. Prosečna godišnja zarada poljoprivrednika je 21.792 evra.
Slede građevinari za visinske radove, gde svaki 2881. radnik zadobije povrede na radu sa smrtnim ishodom. Njihova zarada je godišnje u proseku 26.405 evra.
Na šestoj poziciji su radnici u železari, jer svaki 2597. pogine na radnom mestu. Godišnja zarada ovih radnika u proseku je 21.792 evra.
Perači ulica su sedma najugorženija kategorija radnika, sa godišnjom zaradom od 25.732 evra, i smrtnošću od 1: 3968.
Na osmoj mestu su radnici na sevisiranju pogonskih mašina, kojima se smrtnost kreće u odnosu 1: 5004, a prosečna godišnja primanja u proseku su 33.371 evro.
Profesionalni vozači motornih vozila, s prosečnim godišnjim primanja od 30.787 evra, čija je smrtnost 1:5464, su na pretposlednjem mestu, ispred radnika na brodu, od kojih na radnom mestu smrtno strada svaki 5464-ti, a godišnje prime u proseku platu od 47.502 evra.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP