Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

URANAK IZ SNOVA ZA 1. MAJ

Roštilj za pamćenje!

Autor: Nataša Lazović | 01.05.2015 - 07:00:00h | Komentara: 1

Prvi maj bez tradicionalnog odlaska na piknik uz pivo, roštilj i mladi luk prosto ne ide. Iako ovaj praznik slavi rad, dan će za većinu ljudi proteći u opuštanju. Ipak, apelujemo na sve da imaju meru i ne preteruju sa opijanjem, prejedanjem i razbacivanjem otpadaka.

Meso marinirajte dan  ranije, ponesite loptu i  badminton, ne leškarite  na nepokošenoj travi

Meso marinirajte dan ranije, ponesite loptu i badminton, ne leškarite na nepokošenoj travi | Foto: RAS

Gde i kako?
Za Beograđane najbolje mesto za okupljanje je Ada Ciganlija. Mesta za roštilj su izgrađena od betona, ali morate zaista da uranite da biste ih zauzeli. Ako imate decu, Avala vam je odlična opcija. Možete da im priredite sportski dan i odvedete ih na toranj, ali računajte na gužvu. Košutnjak je tradicionalno rezervisan za mlade.


Radno vreme


objekat petak
Roda 8-20
Super Vero 7.30-20
Tempo Hipermarket 00-18
Univerexport 07-12
Maxi 07.30-18
Idea 07-15
DIS 6-22

U subotu 2. maja radno vreme je nepromenjeno

Kako raspaliti vatru?
Mada izgleda jednostavno, iskustvo je ipak potrebno. Žar se priprema pomoću papira i sitnih grančica koje možete da pokupite u okolini, a kada se vatra razgori, dodaje se ćumur. Da bi se dobio specifičan miris, neko stavlja grančice osušene vinove loze. Dobrom roštilju potrebno je oko 30 minuta zagrevanja do idealne temperature. Savršenu temperaturu postigli ste kada ugalj ima crveni žar, ali je prekriven tankim slojem sivog pepela. Nemate četku za roštilj? Zgužvajte list aluminijumske folije do veličine pomorandže i koristite metalnu hvataljku za meso kao držač. Rešetku možete nauljiti ili premazati parčetom slanine.

| Foto: RAS


Glavno jelo
Meso pripremite dan ranije i držite u frižideru. Marinada za rebarca i krilca je neophodna da bi bila ukusna i sočna. U činiju sipajte sok od paradajza, malo aleve paprike, braon šećer po ukusu, so, biber i dodajte ulje. Sve dobro izmešajte. Krilca i rebarca, posolite, pobiberite i dobro izmešajte sa marinadom. Marinada se može koristiti i za krmenadle.

Belo meso posolite, pobiberite, pospite limunom, i maslinovim uljem, a možete ga posuti i origanom ili bosiljkom. Od mlevenog mesa napravite različite oblike, ćevapćiće, pljeskavice, uštipke... Povrće grilujte ili pravite ražnjiće od mesa i povrća.

Problem s ribom na roštilju je lepljenje za rešetke. Ako pečete celu ribu, odsecite joj glavu i stavite je na najvreliji deo roštilja nekoliko minuta kako bi se koža zagrejala i postala suva, a zatim je prebacite na tiši žar.

Pošto skinete meso sa roštilja, pustite ga da malo odstoji pre nego što ga poslužite. Na taj način ostavljate vremena sokovima u mesu da se pravilno rasporede. Ne pokrivajte meso, jer ukoliko stavite poklopac, meso se napari i izgubi se hrskava korica koja je veoma ukusna. Uz meso poslužite pregršt salate, a za desert voće i ručak će biti zdrav i dobro nutritivno izbalansiran.

Kada je sve gotovo, najvažnije je ugasiti vatru i očistiti roštilj. Masnoća sa rešetke se mora temeljno očistiti žičanom četkom, ako je moguće bez korišćenja deterdženata. Uživajte!

Grilovane tikvice


Potrebno: tikvice, paradajz, plavi patlidžan, beli luk, maslinovo ulje, majčina dušica, so, biber.
Priprema: Povrće operite. Tikvice i patlidžan isecite na kolutove. Beli luk izgnječite i pomešajte sa maslinovim uljem i majčinom dušicom. Posolite i pobiberite. Povrće pomešajte sa smesom i ostavite sat u frižideru. Paradajz isecite na pola, stavite ga sečenom stranom na ubrus da se prosuši. Pecite na grilu po nekoliko minuta sa svake strane.

Ražnjići u jogurtu i bosiljku


Potrebno je: šoljica jogurta, šoljica naseckanih listova bosiljka, četvrtina šoljice seckanog luka, pola kašičice karija, so, biber, kilogram piletine, kašičica maslinovog ulja.
Priprema: Izmiksujte jogurt, bosiljak i luk, dodajte kari i malo soli. Odvojite polovinu, a ostatak ostavite kao umak. Piletinu natopite umakom i ostavite je u frižideru 45 minuta. Ako želite, ražnjićima dodate povrće. Pecite na srednjoj vatri oko 15 minuta.

Papreni vrat


Potrebno je: 4 posoljena komada mesa (junećeg ili telećeg vrata, ili deblji odresci), 4 kašike ljute mlevene čili papričice, kašičica kajenskog bibera, kašičica crnog bibera, 4 kašičice belog luka u prahu ili granulama, 4 kašičice soka od limuna.
Priprema: Izmešajte začine i polovinu utrljajte u meso i ostavite da stoji barem pola sata. Polagano pecite i za vreme pečenja mažite meso ostatkom začina.
Banane na roštilju
Presecite banane i po dužini i po širini. Utrljajte ih u rastopljen puter, a zatim u mešavinu šećera i cimeta. Pecite ih sa svake strane dok ne dobiju svetlobraon boju. Možete ih dodatno zasladiti sladoledom.

Poslednji komentari
  • Petar Vreme: 01.05.2015 12:48h

    a da li ste vi novinari primetili da ovde na proslavi 1 maja ne vidim nigde radnika,zar nije smesno obljavljivati slike balavaca sa njihovim devojkama gde se opijaju i rostiljaju,kao proslavu radnickog 1 maja,zar to nije smesno i zalosno,smeju nam se svi u svetu

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP