Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

NAUČITE DA MASIRATE VOLJENE OSOBE

Ruke od zlata

Autor: Nataša Lazović | 26.11.2014 - 07:00:00h | Komentara: 0

Koliko puta vas je neko zamolio da ga izmasirate, a već nakon trideset sekundi rekao da je bilo dovoljno? Ako vam se ovo dogodilo više od dvaput vreme je da naučite osnove masaže. Sa njome možete da pomognete bližnjima da se opuste i odagnaju nagomilani stres sa ramena, smire misli, lepše spavaju, budu opusteniji i lepši...

Ulje se sipa na dlan, jačina  se postepeno dozira, pravac je od periferije tela ka srcu

Ulje se sipa na dlan, jačina se postepeno dozira, pravac je od periferije tela ka srcu | Foto: Shutterstock

Protok krvi
- Sve pokrete u masaži primenjujte obavezno od periferije ka srcu, znači masirate od stopala do kukova, od šaka do podpazušnih žlezda, nikako obrnuto. Pravac je vazan, jer prirodno pratite krvotok u venskom sistemu i pomažete njegov protok – objašnjava za „Alo!! učitelj i kreator masaža Peđa Filipović.


Masirajte tako što prvo zagrevate deo koji želite da izmasirate, blagim pokretima, pa potom primenjujete dublje hvatove. Kremu ili ulje rastrljate na svoje dlanove kako biste se zagrejali, pa tek onda krenite u čarobno putovanje kroz masažu, a nikako ne sipajte ulje po telu.

- Posebno napeti mišići uz kičmeni stub najzahvalniji su za masažu. Krećući se od krsne kosti ka vratu, palčevima rastrljavajte deo po deo muskulature, zadržavajući se na osetljivim delovima. Postavite oba palca sa strane uz kičmeni stub i počevši od krsne kosti spiralno rastrljavajte deo po deo, celom dužinom mišića uz kičmeni stub – savetuje kreator.

Potom savijte ruku drage osobe na leđa. Jednim dlanom blago odignite rame, a prste druge podvucite pod lopaticu i duboko masirajte, ove često jako napete mišiće.

Upleteni prsti
- Upletite prste i postavite dlanove na lopatice. Za vreme izdisaja osobe koju masirate, pritisnite i otvarajte dlanove klizeći do samih ivica ramena. Ponovite ovaj pokret par puta, izuzetno prija i opušta. Posebnu pažnju posvetite ramenim mišićima. Gnječite ih pomerajući prste od vrata prema vrhovima ramena. Radite što sporije, dozirajući pritisak do granice bola – objašnjava učitelj.

Nakon što osoba koju masirate postavi čelo na podlaktice i oslobodi vrat za masažu, dlanom poglađujte dok ne zagrejete i opustite ovaj takođe često napet deo, a potom lagano gnječite mišiće uz kičmeni stub palcem sa jedne i prstima sa druge strane.

- Toplim zagrejanim dlanovima finalizujte opuštanje mišića leđa. Krenite od krsne kosti preko samog kičmenog stuba do vratnog dela. Nastavite potom što sporije niz ruke – završava Peđa.

Izbegavajte


Vodite računa da ne pritiskate i ne masirate preko kostiju, nikako ne masirajte mekane delove vrata sa prednje strane, sa unutrašnje strane noge i ruke primenjujte slabiji pritisak, ne lupkajte i ne pritiskajte u regionu preko bubrega, i ne gnječite nikako preponske, podpazušne, zatkolene žlezde, kao ni grudi.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP