Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

MOŽETE DA PROBATE:

Sa ovih 10 navika smršaćete bez kapi prolivenog znoja

Autor: Prva.rs | 09.07.2014 - 09:11:00h | Komentara: 0

Svakodnevne navike vezane za ishranu, varalice su zbog kojih nesvesno skupljamo kilograme.

Ne preterujte  sa zdravim  namirnicama, jedite sve, ali umereno i  klonite se  brzih dijeta

Foto: Shutterstock

Želite li da bez drastičnih dijeta i besumučnih brojanja kalorija skinete po koji kilogram zapišite sebi 10 pravila i odlučite da ih se pridržavate do željenog cilja tela bez nakupljenih viškova.

1. Razblažite sok kiselom vodom - Kombinujte omiljeni sok (polovinu uobičajene količine) sa običnom ili kiselom vodom. Tako možete smanjiti čak 85 kalorija po svakoj čaši i godišnje izgubiti barem 2,3 kg.
2. Proučite informacije o sastavu namirnice - Pomislili ste da taj slatkiš, kesica grickalica ili sok koji ste upravo konzumirali sadrži 200-tinjak kalorija, međutim pogledate li pažljivije etiketu na proizvodu, otkrićete još nekoliko šokantnih informacija o skrivenim šećerima i aditiva koje stomačić itekako pamti.
3. Popijte zeleni čaj pre šetnje - Kofein oslobađa masne kiseline što pomaže kod lakšeg sagorevanja viška masnoća. A kad se polifenoli iz zelenog čaja udruže sa kofeinom, dejstvo je još veće. Ali, ukoliko imate visok krvni pritisak, izbegnite ovaj savet.
4. Umesto margarina koristite maslinovo ulje - Na hleb nanosite maslinovo ulje umesto margarina. Zdravije je i pomoći će vam da manje jedete. Prema jednom istraživanju, ispitanici koji su umakali hleb u maslinovo ulje unosili su 52 kalorije manje nego oni koji su koristili puter.
5. Pospite žitarice semenkama lana - Semenke lana imaju visoki udeo vlakana i mogu vam pomoći da obuzdate svoj apetit i eliminišete kalorije. Dodajte ih svojim jutarnjim žitaricama i sipajte ih u jogurt, a možete ispeći i zdrav keks sa susamom i lanom i grickati ga u bilo koje doba dana.
6. Zavarajte čula - Mentol bombona ili od eukaliptusa može da zavara jezik i tako trenutno zaustavi želju za hranom.
7. Začinite obroke - Dodajte svojim obrocima čilija što će vam pomoći da ne jedete prečesto.
8. Nemojte previše usitniti povrće za salatu - Umesto da ih sitno narežete ili naribate, iscepkajte veće komadiće tikvica, celera, šargarepe i drugih namirnica od kojih ste naumili da napravite salatu. Treba uložiti veći napor u njihovo žvakanje pa ćete u skladu s tim na kraju više žvakati, a manje pojesti (ma kako vam to neverovatno zvučalo).
9. Kupujte manja pakovanja - Iako su veća pakovanja hrane jeftinija, pokušajte da birate manje kutije jer ćete, kako otkriva jedno istraživanje, pojesti čak 44 posto manje hrane.
10. Pijte puno tečnosti - Dehidracija može da uspori vaš metabolizam oko 3 posto. Kod telesne težine od 68 kilograma to bi značilo oko 45 kalorija manje dnevno, što je ukupno 2,3 kg viška godišnje.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP