Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

KUTAK ZA ZDRAV ŽIVOT

Šargarepa pegla bore

Autor: | 11.05.2014 - 08:40:00h | Komentara: 0

Šargarepa je namirnica koju imamo na raspolaganju cele godine, a dolaskom proleća stiže i ukusna mlada šargarepa. Možete je jesti sirovu ili kuvanu, potpuno je svejedno, u svakom slučaju, ima mnogo dobrobiti za zdravlje, a evo i koje:

Šargarepa

Šargarepa | Foto: Shutterstock

Protivupalna svojstva
Možda vam uz ovaj ne treba drugi razlog da odmah oljuštite i pojedete šargarepu! Osim protivupalnih svojstava, smatra se da umiruje bolove.


Štiti od nastanka karcinoma
Istraživanja objavljena u onlajn izdanju “Archives of Internal Medicine” otkrivaju da ovo povrće obiluje alfa-karotenom, koji deluje kao antioksidant. Šargarepa je bogata vitaminima A i C u obliku beta-karotena, poznatog po stimulaciji proizvodnje belih krvnih zrnaca, koji pak pomažu organizmu u borbi protiv ćelija raka.

Makularna degeneracija
Reč je o učestaloj očnoj bolesti, pogotovo kod starije populacije. Brojna su istraživanja pokazala kako konzumacija povećanih količina beta-karotena smanjuje verovatnoću za razvoj ove bolesti, i to gotovo za 40 odsto.

Šargarepom protiv bora
“Obojena” voća i povrća, poput šargarepe, pigment dobijaju od beta-karotena, jakog antioksidanta koji se u organizmu pretvara u vitamin A. Beta-karoten takođe balansira pH vrednost kože, pomaže u borbi protiv suvoće i podstiče regeneraciju ćelija. Rezultat je nežna i glatka koža. Evo nekoliko zanimljivih recepata na brzaka...

Ćušpajz od šargarepe
Sastojci: 1 kg šargarepe, 2 čena belog luka, glavica crnog luka, 1 dl ulja, limun, kašika brašna, peršunov list, mleveni biber, so. Priprema: Na zagrejanom ulju propržiti sitno iseckanu glavicu crnog luka, dodati očišćenu i na tanke kolutove ili šatpiće isečenu šargarepu i posoliti. Dinstati uz povremeno dodavanje tople vode, dok šargarepa ne bude mekana. Potom dodati kašiku brašna, promešati i naliti čašu tople vode. Kada provri, dodati sitno iseckan beli luk, sok od pola limuna, malo mlevenog bibera, prokuvati i skinuti sa vatre. Posuti sitno iseckanim peršunovim listom.
 

Vitaminska salata

Sastojci: 100 g cvekle, 150 g jabuke, 100 g šargarepe, 20 g sitno seckanih oraha, sok od 1 limuna, kafena kašičica maslinovog ulja, prstohvat sitne morske soli. Priprema: Cveklu, jabuku i šargarepu operite, oljuštite, ponovo operite i izrendajte. Salatu prelijte sa limunovim sokom i maslinovim uljem, malo posolite i sve promešajte. Gotovu salatu pospite sa sitno seckanim orasima. Jednostavno, zar ne?

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP