Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

KUTAK ZA ZDRAV ŽIVOT

Savršena prolećna salata

Autor: | 04.05.2014 - 08:30:00h | Komentara: 0

Ne jedete dovoljno salate, a na stolu je izbegavate u širokom luku? Vreme je da to promenite! Mi ćemo vam pomoći da napravite zaista savršenu salatu...

Salata

Salata | Foto: Shutterstock

Odaberite bazu
Što je salata tamnije ili pak crvenije boje, to je bolja jer sadrži više vitamina C, folne kiseline i kalijuma. Birajte kristalku, putericu ili hrastov list.
Kako salata ne bi bila jednolična, dodajte i malo drugog zelenog povrća, pa tako ubacite sitno naseckanog kelja ili rukole, koja je prepuna beta-karotena i antioksidansa. Svakako izbegavajte salatu jako bledih listova, jer prepuna je vode, a to znači da je i manje hranljiva.


Neka bude hrskava
Salata nije prava salata ako nije barem malo hrskava. Stoga svakako radi ukusa i dodatnih vitamina ubacite sitno naseckani celer (vitamin A), malo krastavaca (vitamin C), ljubičasti kupus koji je prepun vitamina A i C, kao i gvožđa. Nemojte zanemariti ni grašak, takođe zbog vitamina A i C i ponovo gvožđa, komadiće brokolija zbog vitamina C. Možete dodati i suncokretove semenke koje su pune vlakana i proteina ili pak orahe i bademe koji su takođe bogati vlaknima i proteinima.

Neka bude šarena
U činiju na sitno naseckajte papriku u kojoj god boji želite – crvenu, narandžastu, zelenu, žutu - jer sadrži vitamine B1, B2 i B6 i folnu kiselinu, crveni luk dodaće poseban ukus i dati potrebnu dozu vlakana. Ako ste ljubitelji egzotičnijih ukusa, dodajte semenke nara jer su prepune vitamina A, C i E, vlakana, kalijuma, kalcijuma i antioksidansa. Paradajz pak obiluje vlaknima, vitaminima A, C i K, kalijumom i manganom. Kriške avokada poželjne su jer sadrže više od 20 vitamina i minerala, kao i masnoće zdrave za srce, dok repa obiluje folnom kiselinom.

Salatu osvežite i voćem
Sjajan dodatak su kriške jabuke i kruške koji si bogate vitaminom C i flavonoidima, a ne treba zanemariti ni bobičasto voće poput jagoda, malina, borovnica i kupina.

Dobro začinite
Dodajte nekoliko kapi limuna koji je bogat vitaminom C i folnom kiselinom ili sok od limete, koja je prepuna vitamina C i kalijuma. Možete dodati i nekoliko kapi crnog vina, balsamiko sirćeta i maslinovog ulja koji sadrže masnoće zdrave za srce.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP