Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

AKO NE ČUVAMO PLANETU, NEĆE NI ONA NAS

Sečemo granu na kojoj sedimo!

Autor: Nataša Lazović | 24.04.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Međunarodni Dan planete Zemlje obeležen je širom sveta različitim akcijama pod sloganom “Posadimo milijardu stabala”, a radi opstanka naše planete i harmoničnog života čoveka i prirode, posadite i vi jedno, za početak...

Papir, limenke,  staklo i plastika  mogu se reciklirati  bezbroj puta

Papir, limenke, staklo i plastika mogu se reciklirati bezbroj puta | Foto: Shutterstock

Šume i poplave
- Srbija nije dovoljno pošumljena, pod drvećem je tek 29 odsto njene površine, što je daleko manje od evropskih zemalja i poželjnog optimuma koji iznosi nekih 40 odsto. Milijardu stabala je proklamovani cilj pošumljavanja na svetskom nivou, a svako od nas bi mogao da krene od sopstvenog dvorišta i zasadi barem jedno drvo - objašnjava za “Alo!” Jelena Vasić, iz “Zelenih Srbije” i dodaje da nije nužno saditi samo mladice, već možete i seme.


Šume zadržavaju vodu od atmosferskih padavina (jake kiše, naglo topljenje snega) i tako sprečavaju bujice, erozije tla i smanjuju štetu od mogućih poplava. Setimo se samo prošlogodišnjih, napominje naša sagovornica.

Posadimo drvo!: 29 odsto Srbije  je pod šumom, a poželjno je 40 odsto

Posadimo drvo!: 29 odsto Srbije je pod šumom, a poželjno je 40 odsto | Foto: Dušan Milenković


Kod kuće
Inače, kod nas je svest o očuvanju i zaštiti čovekove sredine na veoma niskom nivou, što znači da bi veću pažnju trebalo posvetiti edukaciji, počevši od vremena kad idemo obdanište...

- Ono što sami kod kuće možemo učiniti da nam planeta ostane što duže zelena je da racionalno trošimo vodu i struju, zamenimo obične sijalice štedljivim, otpad ne bacamo u reke, šume i pored puteva, već na predviđena mesta, a po mogućstvu i da ga sortiramo. Nažalost, preduzeća za reciklažu je malo, ali ipak postoje. Papir, limenke, staklo i plastika mogu se reciklirati bezbroj puta, čime smanjujemo otpad i štitimo prirodne resurse – apeluje Jelena.
Takođe, vozite bicikl, koristite gradski prevoz, idite pešice ili racionalno koristite automobil.

- Organizujte zajednički prevoz sa kolegama i tako rasteretite saobraćaj koji je jedan od najvećih zagađivača. Žalosno je kada u špicu primetite da se u većini kola mahom vozi samo jedna osoba – kaže naša sagovornica.

Koristite platnene torbe, umesto plastičnih kesa, a umesto „kućne hemije“ (još jedan od zagađivača) možete sami napraviti sredstvo za čišćenje tako što će te pomešati sirće i so - savetuje Jelena.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP