Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

NAMIRNICA BEZ NUTRITIVNIH VREDNOSTI

Šećer ostavlja gorak ukus!

Autor: A. E. | 27.02.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Neverovatno je da nešto tako slatko i fino u ustima, može da bude toliko štetno po zdravlje. Šećer, jedna od namirnica sa praznim kalorijama, droga je koja izaziva zavisnost, isto kao nikotin i heroin, tvrde nutricionisti, a pojedini od njih zalažu se da se hrana bogata ovim sastojkom obeležava upozorenjem “opasno po život” slično onima na cigaretama.

Slatkiši dovode do problema sa koncentracijom, umora i povećanog stresa

Slatkiši dovode do problema sa koncentracijom, umora i povećanog stresa | Foto: Shutterstock

Nagle promene nivoa šećera u krvi, do kojih dolazi stalnom konzumacijom šećera, dovode i do problema sa koncentracijom, do umora i povećanog stresa. Šećer povećava nivo stresnih hormona, a smanjuje nivo umirujućih hormona i minerala u telu. Veliki problem je što nam se šećer nudi na svakom koraku. Ne nalazi se samo u kolačima, keksu i drugim slatkišima, već i tamo gde ga uopšte ne očekujete, recimo u “zdravim” namirnicama kao što su voćni jogurt, musli, sušeno voće, voćni sokovi i slično. Šećer su takođe i glukozni, skrobni i fruktozni sirup i slično - jeftinije varijante kojima industrija natrpava svoje proizvode.


Potreba za slatkim je i stvar navike. Ono što jedete, to telo i želi, i ako se odviknete od slatkog ukusa, organizmu više neće biti potreban. Neophodno je osam nedelja da se oslobodite biohemijske neravnoteže. Najjednostavniji i najdelotvorniji način za oslobađanje od zvisnosti od šećera je “Zelena kura”, koju je razvila Biten Džonson, specijalista i vodeća osoba u Skandinaviji za lečenje zavisnosti od šećera. Jedu se riba, meso, jaja, puno zelenog povrća, orašasti plodovi, puter, maslinovo i kokosovo ulje, kao i hleb od badema i semenki.

Nakon što se oslobodite zavisnosti vraća vam se bolje raspoloženje i unutrašnje zadovoljstvo, poboljšava san, smanjuje rizik za dijabetes i druge bolesti, gubi se na težini, smanjuje se rizik od gljivičnih infekcija i osteoporoze, smanjuju se prehlade i infekcije, imate više energije i samopoštovanja.

Bez kraja i konca

Mnogi od nas su osetljivi na šećer ili zavisni od šećera, a razlika između ova dva oblika je velika. U prvom slučaju čovek može da odoli želji za slatkim, ali u drugom se oseća opsesivna potreba za šećerom zbog poremećene hemije u mozgu. Onaj ko je zavisan ne može da uzme samo jedanu štanglu čokolade već će pojesti celu, celu kesicu bombona ili celo pakovanje keksa.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP