Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

KAKO NAĆI DUHOVNI MIR

Šest koraka do nirvane

Autor: Ekipa Alo! | 22.05.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Još je Buda rekao da je ono što jesmo proizvod vlastitog razmišljanja. Pitanje je zašto ne iskoristiti te unutrašnje moći i učiniti život smislenijim i srećnijim? Evo nekoliko saveta za postizanje trajnog mira…

Vi niste  vaš um. Vi  ste onaj  koji misli!

Vi niste vaš um. Vi ste onaj koji misli! | Foto: Shutterstock

Naš um bi se mogao uporediti sa divljim slonom koji je zalutao u staklarsku radnju. Toliko je nesputan da će sve porazbijati. Kasnije nam bude žao, ali prepuštajući se toj divljoj prirodi, uništavamo vlastiti život i živote naših bližnjih. Um je često i kao majmun koji skače sa grane na granu. Svejedno koji tip divljeg uma imate, morate ga obuzdati, smiriti i zagospodariti njime…


1. Vi niste svoj um
Mi nismo ni um, ni telo. Um je jednostavno alat koji pokreće naše telo. Kroz njega prolazi preko 65.000 raznih, uglavnom bezvrednih misli tokom dana. Stalno mislimo šta nam se desilo juče ili šta ćemo da uradimo sutra. Ti nisi um. Ti si onaj koji misli. Jednostavno, zar ne?

2. Posmatrajte
Ukoliko samo malo pažljivije posmatramo svoje misli, uvidećemo da se ponavljaju. Poput krave koja preživa travu. Jedno te isto. I tako celi život. Postoji određena matrica i, kada to otkrijemo, lakše je promeniti naše misli u pravom smeru.

3. Preduhitrite ih
Da bismo neprijatelja savladali, moramo ga dobro upoznati. Posmatrajući ga svakodnevno, upoznajemo njegovu rutinu, način razmišljanja i delovanja. To nam postaje navika i u svakom trenutku znamo šta će da pomisli. Zbog toga i reagujemo onako kako nama odgovara.

4. Meditirajte
Meditacija je najstarija i najjednostavnija metoda kroćenja uma. Mantrajte, duboko dišite, gledajte u cvet ili sveću. Ne razmišljajte. Opustite se. Dišite duboko i relaksirajuće. Povežite se sa prirodom. Bolje je svakodnevno meditirati po desetak minuta nego jednom nedeljno po nekoliko sati.

5. Družite se
Lakše se sve podnosi u društvu istomišljenika, zajednice hrabrih ljudi koji žele da urade nešto pozitivno od svog života. Budite odvažni i pronađite tu zajednicu. Ili je stvorite.

6. Zahvalite se
Jednostavno „hvala” je moćna reč. Zahvalite se bilo kojem delu veličanstvenog univerzuma. Um će polako shvatiti gde mu je mesto i postati vaš najbolji prijatelj. Zauvek.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP