Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

VEOMA BITNA ZA ZDRAVLJE

Šest razloga zašto bi trebalo da jedete više jaja!

Autor: Businessinsider | 12.09.2014 - 17:47:00h | Komentara: 0

Jaja se već dugo ne smatraju zdravom namirnicom. Iako ih sve vreme bije loša reputacija, ne biste verovali koliko su ona zapravo važna i dobra za naše zdravlje.

jaja jaje kajgana Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Ne morate ih jesti samo za doručak. Skuvajte ujutru nekoliko komada i jedite ih i tokom dana. A evo i zašto su jaja zlata vredna!

JAČAJU MIŠIĆE
Jaja su dobar izvor proteina. Ona pomažu pri povećanju mišićne mase, kod gubitka telesne težine, kao i kod stabilizovanja krvnog pritiska. Ona sadrže sve esencijalne aminokiseline koje su potrebne ljudskom organizmu, prenosi Telegraf.
ČUVAJU SRCE
Ona takođe mogu da smanje rizik od srčanih oboljenja. Ako se pitate kako, znajte da jaja sadrže visoki procenat HDL holesterola (dobrog holesterola), koji je preko potreban vašem organizmu. Ona sadrže pola preporučenog dnevnog unosa holesterola.

jaja jaje kajgana Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

ODLIČNA SU ZA VIJUGE

Jaja takođe sadrže holin, supstancu koja pomaže izgradnju ćeliskih membrana i molekula mozga. Samo jedno jaje sadrži preko 100 miligrama holina (550 miligrama je preporučena dnevna doza za muškarce a 425 miligrama za žene).
ČISTE KRV
Ako uzimate omega-3 masne kiseline ili pasterizovana jaja to će vam pomoći pri smanjenju nivou triglecirida u krvi, što će opet smanjiti mogućnost srčanih oboljenja.

jaja jaje kajgana

Foto: Profimedia

SPREČAVAJU STARENJE

Jaja su bogata antioksidansima, ključnim borcima protiv slobodnih radikala u našim ćelijama. Konzumiranjem jaja sprečava se ćelijsko izumiranje i javljanje mutacija koje mogu da dovedu do raka.
POBOLJŠAVAJU VID
Jaja pomažu i našim očima, sadrže visok procenat antioksidanta, što pomaže pri umanjenju rizika od makularne degeneracije i katarakte. Takođe sadrže visok procenat vitamina E, od čijeg nedostatka dolazi do slepila.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP