Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

KUTAK ZA ZDRAV ŽIVOT

Simbol dugovečnosti

Autor: | 13.07.2014 - 07:51:00h | Komentara: 0

Uzgoj breskvi počeo je pre 4.000 godina u Kini, gde se naziv “breskva” odnosio i na mladu. Breskve su takođe bile simbol besmrtnosti i dugog života. Evo nekoliko dobrih razloga da navalite na njih, jer je sezona upravo u toku.

Breskve su među retkim voćkama koje sadrže selen

Breskve su među retkim voćkama koje sadrže selen | Foto: Shutterstock

Nutritivna vrednost
Ovo sočno voće ima malu energetsku vrednost od samo četrdesetak kcal na 100 grama. Sadrži 87 odsto vode, 11 odsto ugljenih hidrata i vrlo male količine belančevina i masti. Od vitamina sadrži najviše beta-karotena i vitamina C. Beta-karoten, crveno-narandžasti pigment koji se nalazi u voću i povrću, poznat je još i kao provitamin A i ima dve uloge u organizmu: u slučaju potrebe prelazi u vitamin A, a ukoliko ga u organizmu ima dovoljno, deluje kao antioksidans.


Od minerala, u breskvi ima najviše kalijuma, fosfora, magnezijuma i kalcijuma. Među retkim je voćem koje sadrži selen. Za razliku od breskve, njena sorta nektarina ima manje vitamina C, ali više beta-karotena i veću kalorijsku vrednost.

Lekovitost
Naučna istraživanja pokazuju da breskva može da poveća plodnost kod muskaraca, umanji krvni pritisak, spreči kako pojavu, tako i napredovanje raka. Zahvaljujuci vitaminu B2, korisna je za očuvanje dobrog vida, mekane i elastične kože i uopšte mladalačkog izgleda. Breskva se naročito preporučuje deci u razvoju jer je vitamin B2 odgovoran za pravilan rast i razvoj.

Umesto manga
Premda se breskve smatraju plemenitim voćem koje najviše prija u svežem obliku, mogu se kuvati, konzervirati, sušiti ili peći. Sveža, kuvana ili pečena breskva može se koristiti u voćnim salatama, kao i u kombinaciji sa povrćem, a i kao izvrstan dodatak šunki i patki (piletini, ćuretini). U nekim svetskim kuhinjama može da zameni mango, naročito u jelima sa rakovima. Kuvanjem se može transformisati u izvrstan kompot, džem, žele, umak ili liker. Kad su poslastice u pitanju, sveža breskva, kompot ili džem od bresaka koriste se za punjenje i ukrašavanje kolača i sladoleda. U kombinaciji s alkoholom mogu da se flambiraju ili budu deo koktela.

Sorbe od bresaka


Potrebno je: 6 krupnih zrelih bresaka, 100 g žutog šećera, kašika limunovog soka, malo soli. Priprema: oljuštite breskve i isecite ih na kriške. Stavite ih u zamrzivač i ostavite koliko je potrebno da postanu tvrde pod pritiskom kašike. Rastvorite šećer u 100 ml vode, pa polako mutite sa zamrznutim breskvama, dodajući limunov sok i so. Mutite dok masa ne postane kremasta i glatka. Servirajte odmah.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP