KUTAK ZA ZDRAV ŽIVOT
Simbol dugovečnosti
Uzgoj breskvi počeo je pre 4.000 godina u Kini, gde se naziv “breskva” odnosio i na mladu. Breskve su takođe bile simbol besmrtnosti i dugog života. Evo nekoliko dobrih razloga da navalite na njih, jer je sezona upravo u toku.
Breskve su među retkim voćkama koje sadrže selen | Foto: Shutterstock
Nutritivna vrednost
Ovo sočno voće ima malu energetsku vrednost od samo četrdesetak kcal na 100 grama. Sadrži 87 odsto vode, 11 odsto ugljenih hidrata i vrlo male količine belančevina i masti. Od vitamina sadrži najviše beta-karotena i vitamina C. Beta-karoten, crveno-narandžasti pigment koji se nalazi u voću i povrću, poznat je još i kao provitamin A i ima dve uloge u organizmu: u slučaju potrebe prelazi u vitamin A, a ukoliko ga u organizmu ima dovoljno, deluje kao antioksidans.
Od minerala, u breskvi ima najviše kalijuma, fosfora, magnezijuma i kalcijuma. Među retkim je voćem koje sadrži selen. Za razliku od breskve, njena sorta nektarina ima manje vitamina C, ali više beta-karotena i veću kalorijsku vrednost.
Lekovitost
Naučna istraživanja pokazuju da breskva može da poveća plodnost kod muskaraca, umanji krvni pritisak, spreči kako pojavu, tako i napredovanje raka. Zahvaljujuci vitaminu B2, korisna je za očuvanje dobrog vida, mekane i elastične kože i uopšte mladalačkog izgleda. Breskva se naročito preporučuje deci u razvoju jer je vitamin B2 odgovoran za pravilan rast i razvoj.
Umesto manga
Premda se breskve smatraju plemenitim voćem koje najviše prija u svežem obliku, mogu se kuvati, konzervirati, sušiti ili peći. Sveža, kuvana ili pečena breskva može se koristiti u voćnim salatama, kao i u kombinaciji sa povrćem, a i kao izvrstan dodatak šunki i patki (piletini, ćuretini). U nekim svetskim kuhinjama može da zameni mango, naročito u jelima sa rakovima. Kuvanjem se može transformisati u izvrstan kompot, džem, žele, umak ili liker. Kad su poslastice u pitanju, sveža breskva, kompot ili džem od bresaka koriste se za punjenje i ukrašavanje kolača i sladoleda. U kombinaciji s alkoholom mogu da se flambiraju ili budu deo koktela.
Sorbe od bresaka
Potrebno je: 6 krupnih zrelih bresaka, 100 g žutog šećera, kašika limunovog soka, malo soli. Priprema: oljuštite breskve i isecite ih na kriške. Stavite ih u zamrzivač i ostavite koliko je potrebno da postanu tvrde pod pritiskom kašike. Rastvorite šećer u 100 ml vode, pa polako mutite sa zamrznutim breskvama, dodajući limunov sok i so. Mutite dok masa ne postane kremasta i glatka. Servirajte odmah.
Nema komentara za ovu vest.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs