Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

BUDITE ODGOVORNI PREMA SEBI

Simptomi raka koji se najčešće ignorišu

Autor: Alo! | 22.01.2015 - 17:56:00h | Komentara: 0

Primećivanje ranih simptoma je najbolji način da se eventualna teža bolest leči i izleči. Neki od njih mogu biti i vrlo česti, ali vrlo veliki broj žena i muškaraca ih najčešće – ignoriše.

Pacijent

Pacijent | Foto: Profimedia.rs

Šištanje ili kratak dah
Jedan od prvih znakova raka pluća, a za koji pacijenti oboleli od ove bolesti kažu da su primetili, jeste otežano disanje odnosno kratak dah ili šištanje. Česta pogrešna dijagnoza u ovom slučaju, koju većina osoba sama sebi uspostavlja, jeste da imaju astmu, piše atma.hr.
Hronični kašalj ili bol u grudima
Nekoliko vrsta raka, uključujući i leukemiju i rak pluća, mogu izazvati simptome koji oponašaju kašalj ili bronhitis. Jedan od načina da se prepozna razlika: problem i dalje postoji ili nestaje i vraća se ponovo u ciklusu koji se ponavlja.

Česte groznice ili infekcije

To mogu biti simptomi leukemije, raka krvnih ćelija koji počinje u koštanoj srži. Leukemija zaprvo uzrokuje proizvodnju abnormalnih belih krvnih zrnaca usled čega zdrava bela krvna zrnca ne mogu delotvorno da se bore protiv infekcija. Ona se često otkrije kod odraslih osoba tek kada se pacijent žali na česte pojave groznice i simptome slične gripu.

Poteškoće u gutanju

Najčešće povezivane s rakom grla ili jednjaka, poteškoće u gutanju često su i jedan od prvih simptoma raka pluća.

Natečeni limfni čvorovi ili čvorići na vratu, ispod pazuha ili na preponama

Uvećane limfne žlezde ukazuju na promene u limfnom sastavu, što može da bude znak raka. Primera radi, čvorić ili povećani limfni čvor ispod pazuha ponekad je znak raka dojke. Bezbolni čvorić na vratu, ispod pazuha ili na preponama može da bude rani znak leukemije.

Prekomerno stvaranje modrica ili krvarenje koje ne prestaje

Ovaj simptom može da bude pokazatelj abnormalnih aktivnosti trombocita i crvenih krvnih zrnaca, što može da bude znak leukemije. Stvaranje modrica na “čudnim” mestima (prsti i šake) kao i crvenih mrlja na licu, vratu i prsima još su jedan simptom koji ne treba ignorisati.

Bol u stomaku

Sam po sebi, bol u stomaku može da znači više stvari. Zapravo, on je čest simptom ciste na jajnicima i drugih poremećaja reproduktivnog trakta.

Rektalno krvarenje ili krv u stolici

Jedan od prvih simptoma raka debelog creva je rektalno krvarenje ili krv u stolici. Pacijenti ga često mešaju sa hemoroidima. Ukoliko primetite spomenute simptome, odmah se obratite lekaru.

Neobjašnjiv gubitak težine

Ukoliko primetite da se kilogrami “tope”, a vi niste napravili nikakve promene u ishrani ili životnom stilu, potrebno je da se zapitate zašto je to tako. Gubitak težine može da bude rani znak raka debelog creva i drugih probavnih karcinoma; to može da bude i znak raka koji se proširio na jetru i koji utiče na vaš apetit i sposobnost organizma da se oslobodi “otpada”.

Promene na noktima

Neobjašnjive promene na noktima mogu da budu simptom različitih tipova raka. Smeđe ili crne crte ili tačke ispod nokta mogu da ukazuju na rak kože. Bledi ili beli nokti mogu da budu znak da jetra ne funkcioniše ispravno, što može da bude i znak raka jetre.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP