Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

KUTAK ZA ZDRAV ŽIVOT

Sirova hrana podmlađuje i leči

Autor: | 26.07.2015 - 08:00:00h | Komentara: 0

Leto je vreme kada bi trebalo što više jesti sirove namirnice, jer one na taj način zadržavaju sve bogatstvo vitamina i minerala koji se termičkom obradom bar delimično gube.

Voće Povrće Zdrava Hrana

Sirova hrana podmlađuje i leči | Foto: Profimedia

A na ovoj vrelini, složićete se, nije baš ni zgodno provoditi vreme pored šporeta uz krčkanje ručka. Pored toga, sirova hrana hladi organizam, a to nam je i te kako potrebno ovih dana.

Prva stvar koja se gubi pri kuvanju je voda, koju sadrži svaka sirova namirnica. Naše telo čini 60-70 odsto vode. Povrće i voće je puno vode, koja je takvog sastava da odgovara našim biološkim procesima. Kuvanje uništava 50 odsto proteina u hrani i menja njihove prirodne osobine.

Između 50 i 80 odsto vitamina i minerala se izgubi. Možda najvažnije,  kuvanjem se uništavaju enzimi, koji su pokretači svake hemijske reakcije u našem telu, imuni sistem ne bi funkcionisao, ne bi bilo ni proizvodnje energije i moždane funkcije… Interesantno je da svaka namirnica u sirovom stanju sadrži savršen miks probavnih enzima, koji omogućava da se ona svari kompletno.
Lista razloga zbog kojih treba jesti sirovu hranu je dugačka. Hrana bogata enzimima jača imuni sistem, održava organizam zdravim i popravlja štetu nastalu bolešću. Gubitak težine je spontan i bez muke. Konzumiranjem sirove hrane povećavate energiju organizma, jer on ne troši nekoliko sati dnevno samo da bi svario hranu bez enzima. Bolest i degenerativni procesi se zaustavljaju, a često i preokreću. Ubrzo počinjete da se osećate i izgledate mlađe, potrebno vam je manje sna, vaša koža postaje sjajna i zategnuta, bore su manje vidljive. Kosa postaje jača i sjajna, a možda izgubite i poneku sedu vlas. Sve ovo se ne dešava preko noći, ali ubrzo ćete videti i osetiti prve rezultate.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP