PET NAMIRNICA OD KOJIH SE NEĆETE UGOJITI
Siti i vitki
Iako je veličina porcije važna za održavanje telesne težine, postoje namirnice koje možete da jedete u neograničenim količinama. Ne, nije reč o zelenoj salati, već o ukusnoj hrani koju možete da jedete do mile volje.
Napravite salatu od tikvica, iskokajte kokice, zapecite kelj u rerni i uživajte do mile volje | Foto: Shutterstock
Kokice
Verovali ili ne, kokice su jedna od najzdravijih i najmanje kaloričnih grickalica. Ne govorimo o kokicama sa ukusom maslaca ili sira, već o klasičnom kukuruzu koji možete da iskokate u šerpi uz nekoliko kapi ulja i malo soli. Kokice imaju malo kalorija i sadrže vlakna, koja su dobra za probavu. Za one koji vole začinjenu hranu - dodajte malo paprike u prahu, čilija ili bibera.
Čips od kelja
Ovo je najzdravija i najfinija zamena za mastan i kaloričan čips od krompira. Reč je o niskokaloričnoj grickalici koja će vas zasititi i u kojoj možete da uživate do mile volje.
Očistite lišće kelja od debelih stabljika i iskidajte ga na manje komadiće. Posolite ih, premažite sa malo maslinovog ulja i poređajte po tepsiji, pa ih pecite u rerni desetak minuta, dok krajevi listova ne požute i ne postanu suvi. Ovaj zdravi čips je vrlo ukusan i možete da ga jedete u bilo koje doba dana.
Kiseli krastavci
Šoljica krastavaca ima samo 16 kalorija. Zato su idealni u bilo kojoj dijeti i uz bilo koji obrok tokom dana.
Karpaćo od tikvica
Tikvice nasecite na tanke kolutove, potopite ih u sok od limuna i ostavite da tako odstoje neko vreme. Potom dodajte malo maslinovog ulja, soli i bibera. Tajna se krije u limunovom soku, koji topi masnoće, a sam obrok ima vrlo malo kalorija.
Šaka ove zdrave poslastice trenutno će vas zasititi, a u kombinaciji sa suvim grožđem, smokvama ili šljivama obuzdaće vam apetit. Orašaste plodove možete da jedete između obroka.
Živela vlakna
Istraživanja pokazuju da su ljudi koji su povećali unos vlakana, a nisu smanjili unos kalorija, smršali u proseku nešto malo manje od dva kilograma tokom četiri meseca. Dodavanje vlakana u obrok može dovesti do prirodno smanjenog unosa hrane ili bržeg izlučivanja hrane iz probavnog sistema ili oboje, tvrde stručnjaci. Trebalo bi jesti 20-30 grama vlakana dnevno, ali većina uzima samo pola od toga. Dobri izvori su integralni hleb, integralna testenina, smeđi pirinač i neoljušćeno voće.
Tagovi:
-
Marijan Radosavljevic Vreme: 08.05.2014 08:49h
Super ste pozdrav iz beca
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs