Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

DAN BORBE PROTIV RAKA DOJKE

Skrining glavu čuva!

Autor: Nataša Lazović | 19.03.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Rak dojke je najčešći oblik raka kod žena, a učestalost oboljevanja raste u celom svetu. Povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke (20. marta) Udruženje žena obolelih i lečenih od ove bolesti „Budimo zajedno” organizovalo je manifestaciju podrške ženama koje su se suočile sa ovim malignitetom, ali i podizanja svesti o značaju prevencije.

Samopregled se savetuje već  od 20. godine  života, ultrazvuk  od 30, dok se  mamografija  preporučuje od 50.

Samopregled se savetuje već od 20. godine života, ultrazvuk od 30, dok se mamografija preporučuje od 50. | Foto: Shutterstock

- Cilj je da se ženama u direktnom kontaktu približi i na što pristupačniji način pojasni značaj obavljanja preventivnih i redovnih pregleda, kao i važnost odazivu na skrining u borbi protiv raka dojke. Posebno nam je važno da ukažemo na značaj psihološke podrške ženama - izjavila je Jasmina Lukić, predsednica Udruženja.


Ona je istakla da je rak dojke trenutno vodeća maligna bolest kod žena, kako u razvijenim, tako i u zemljama u razvoju. Prema dostupnim podacima, u svetu svake godine oboli oko 1.670.000 žena, a umre oko 520.000. Od ukupnog broja novoobolelih u svetu više od 20 odsto su mlađe od 50 godina.

Trka s vremenom
U Srbiji je broj žena obolelih od ove teške bolesti sličan prosečnom broju obolelih u zemljama Evrope, ali je smrtnost daleko veća.
- Tako je Srbija na drugom mestu po broju žena koje umiru od ovog maligniteta - rekla je dr Ljiljana Lazić, koordinatorka za skrining karcinoma dojke iz Instituta za javno zdravlje „Batut„ i nastavila:
- U 2012. registrovano je više od 4.600 novoobolelih žena, dok je oko 1.600 preminulo. Zahvaljujući pozivima za rani skrining dojke, 78.000 žena je uradilo mamografiju, na taj način je 290 žena otkrilo karcinom i uspešno ga pobedilo - istakla je dr Lazić.

Zlatni standard
Samopregled i klinički pregledi palpacijom (pipanjem) savetuju se već od 20. godine života, ultrazvuk od 30, dok se mamografija kao skrining preporučuje od 50. do 70. godine, kada učestalost raka dojke kod žena značajno raste. Mamografiju, koja je „zlatni standard” u otkrivanju raka dojke, treba raditi na svake dve godine, jer jedino ona može da otkrije mikrokalcifikacije koje su često znak početnog (in situ) karcinoma.

- Najvažniju ulogu u smanjenju smrtnosti (25 do 30 odsto) ima organizovani mamografski skrining za žene u rizičnim godinama, ali je od suštinskog značaja da odaziv žena bude oko 70 odsto - naglasio je dr Ivan Marković, hirurg onkolog Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, i dodao.

- Odstranjivanje dojke je strašno iskustvo, a istaživanja pokazuju da je po obimu pretrpljenog stresa ravno amputaciji noge kod muškarca - uporedio je on.
Inicijativu Udruženja „Budimo zajedno„ podržale su brojne poznate ličnosti iz sveta kulture, medija i zdravstva. Među njima bili su Radoš Bajić, Tanja Bošković, Suzana Mančić, Ivana Zarić, Nada Macura i mnogi drugi...

Vodič za pacijente


Brošuru Evropske asocijacije medikalnih onkologa i Antikancer fonda (ESMO/AF) „Rak dojke - vodič za pacijente” možete pronaći i u elektronskom izdanju na veb-stranicama Udruženja „Budimo zajedno„ (www.budimozajedno.rs) i informativnog portala ONKONET (www.onkonet.rs). Brošura pruža sve informacije kako bi pomogla pacijentima i njihovim porodicama da bolje razumeju ovu bolest i da se upoznaju sa terapijskim opcijama prema tipu karcinoma dojke.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP