Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

BEZ GRIŽE SAVESTI

Slatke tajne crne čokolade!

Autor: | 16.08.2014 - 08:12:00h | Komentara: 0

Za razliku od komercijalno dostupne čokolade koja je krcata šećerima i siromašna antioksidansima, tamna čokolada je pravi rudnik zdravlja.

Čokolada

| Foto: Shutterstock

Zanimljivo, čokolada s visokim udelom kakaoa (barem 70 odsto) sadrži više anetioksidanasa nego zeleni čaj ili crno vino!


Lep ten


Ako želite da zaštitite kožu od oštećenja sunčevim UV zracima, posegnite za tamnom čokoladom, koja je bogata antioksidansima. Istraživanje objavljeno u časopisu „Journal of Nutrition“ pokazalo je da osobe koje konzumiraju tamnu čokoladu imaju glatkiju kožu, 25 odsto manje crvenih plikova nakon izlaganja suncu, a njihova koža duže vreme zadržava vlagu. Isto tako, čokoladom možete sprečiti pegavost uzrokovanu starenjem.


Zdravo srce


Harvardski stručnjaci su analizirali 21 prethodno objavljenu studiju o konzumaciji kakaoa s ukupno 2.500 ispitanika. Osim što može da poboljša stanje krvnih sudova, konzumiranje kakaoa je odgovorno za smanjenje lošeg holesterola (LDL) kod osoba mlađih od 50 godina. Istovremeno se povećao nivo dobrog holesterola (HDL).


Kad vam dignu pritisak


Čokolada može da snizi krvni pritisak - ovo su potvrdila brojna istraživanja. Tako je istraživanje Univerzitetske bolnice u Kelnu pokazalo da čak i male količine tamne čokolade daju sličan efekat snižavanja krvnog pritiska u poređenju s opsežnim dijetetskim merama koje su se pokazale delotvornim kod kardiovaskularnih problema.


U borbi protiv raka


Visok nivo antioksidansa polifenola, koji se nalazi u tamnoj čokoladi, smanjuje štetu koju izazivaju slobodni radikali u organizmu. Biohemičari s londonskog Kings koledža utvrdili su da 17 čaša soka od pomoranzđe ima isti učinak na slobodne radikale kao 50 grama tamne čokolade.
Osim toga, čokolada podiže raspoloženje, popravlja koncentraciju, smiruje kašalj... Uživajte!
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP