Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

APRILILILI!

Smejanje najbolja vežba

Autor: Nataša lazović | 01.04.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Čovek je jedino živo biće koje može da izražava svoje emocije smejanjem, ali se dugo ništa nije znalo o njegovom lekovitom dejstvu. Danas je svetski dan zbijanja šala, što je pravo vreme da na život počnete da gledate sa vedrije strane... Naučno je dokazano da dva minuta smeha ima isti fizički efekat na naš organizam kao 10 minuta vežbanja na trenažeru koji imitira veslanje.

Dva minuta  smeha ima isti  fizički efekat na  naš organizam kao  10 minuta vežbanja  na trenažeru koji  imitira veslanje

Dva minuta smeha ima isti fizički efekat na naš organizam kao 10 minuta vežbanja na trenažeru koji imitira veslanje | Foto: Profimedia

Jača imunitet
Takođe, psihoneuroimunolozi su dokazali da smeh znatno podstiče čovekov imuni sistem, čak i kod veoma ozbiljnih bolesti kao što su sida i rak. Kikotanje smanjuje nivo stresnih hormona epinefrina i kortizola, a podstiče lučenje endorfina (hormona sreće), proširuje krvne sudove i pomaže da se organi i tkiva bolje snabdeju krvlju. Dok se smejemo, udišemo više kiseonika, a posle desetominutne seanse krvni pritisak se smanjuje za 10-20 milimetara.
- U Srbiji je, nažalost, došlo vreme da se na onog ko se smeje gleda kao da nije normalan, što bi rekli “smeje se k’o lud na brašno”. Smejanje, naročito na svoj račun, jedna je od specifičnih odlika naše vrste, a kod psihičkih bolesnika znak da su na dobrom putu ozdravljenja – kaže za „Alo!“ psiholog Aleksandra Janković.


Bez razloga
Ako vam nije do smeha možda ne bi bilo loše da se priključite smeh klubovima koji koriste smeh bez razloga kao oblik vežbe.
- Cilj smeh časa je da kreira i ohrabri smeh, podstakne slobodu izražavanja, poveća samopouzdanje i pruži uživanje. Naš posao kao stručnjaka za smeh je da olakšamo smeh, ne da zabavimo - iako će vam čas biti zabavan. Reč je o iniciranju smeha, a najvažnija stvar je da telo ne pravi razliku između njega i stvarnog smeha – kaže Olivera Radovanović, trener smeh joge.
Reč je o instant efektu, odnosno već nakon prve vežbe (jednog minuta) raspoloženje se popravlja, telo se snabdeva kiseonikom, endorfini se luče, čak i nekoliko sati nakon časa. Ne koriste se vicevi, već se igra na kartu da je smeh zarazan, kao i zevanje.

Život na dar
- Da biste osetili poboljšanje potrebno je smejati se najmanje 10-15 minuta u kontinuitetu. I sami možete vežbati kod kuće, smeh i zdravlje su izbor, a ne posledica – naglašava naša sagovornica.
Prema Aleksandrinim rečima svakog dana treba tražiti makar minimalni razlog za šalu, najbolje na vlastitu adresu...

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP