Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

PUŠILA 100 GODINA, 119 JELA SLATKIŠE, ŽIVELA 122 GODINE

Smejte se životu, doživite stotu!

Autor: N. Lazović | 12.05.2014 - 08:02:00h | Komentara: 0

Ključ dobrog zdravlja leži u umu, odnosno u pozitivnim mislima. Mada se kao faktori pominju genetika, fizička aktivnost ili ishrana, brojni naučni dokazi tvrde suprotno, a jedan od praktičnih primera za to je i najstarija baka novije istorije…

Rođendan

Rođendan

Udri brigu na veselje
Reč je o Francuskinji Žani Kalment, koja je odživela svoje 122 godine i 164 dana, a svet je napustila 1997. Koja je bila njena tajna? Prema francuskom istraživaču Žan-Mariju Robinu, ona nikada nije uradila ništa posebno za održavanje dobrog zdravlja. Gospođa Kalment je ceo život pušila cigarete (počela je u 21. godini) i uživala u kilogramima čokoladnih poslastica nedeljno sve do svoje 119. godine. Ona svoju dugovečnost prepisuje velikoj količini smeha i životu bez stresnog reagovanja na okolnosti koje joj je život donosio.


“Ako povodom nečega ne možete ništa da učinite, ne brinite se oko toga,” bio je moto ove bakice. Verovatno su joj na ruku išle i životne okolnosti jer je rođena imućna i udala se za imućnog čoveka, što joj je omogućilo lagodan život. S druge strane, postoje ljudi koji su ceo život pazili na ishranu, vežbali i živeli toliko zdravo da su već svima išli na živce svojom disciplinom, ali su ipak otišli pre nego što se to očekivalo. Možda je problem bio u tome, zaključuje francuski istaživač, što gotovo nikad nisu viđeni kako se smeju.

Zdravlje

| Foto: Shutterstock

Hvala, volim te
Lepe misli mogu da „prevare” mozak i nateraju ga da stavove „ne znam, ne mogu, ne vidim rešenje” pretvori u „mogu, znam, smem, hoću”. Kada se osećate loše, prvi korak ka optimizmu je zahvalnost za ono što imate.


- Savaki dan iskoristite da napunite baterije pozitivnim aktivnostima koje vas relaksiraju, makar i petnaest minuta pre spavanja. Da li je to slušanje muzike, čitanje, gledanje filma ili druženje s prijateljima, pecanje, bilijar, nije toliko bitno, važno je održavati mentalnu higijenu, baš kao i fizičku. Takođe je važno da se okružimo ljudima, jer su izolacija i otuđenost najveći problem modernog čoveka - kaže za “Alo!” psiholog Radmila Grujičić i dodaje:

- Za sve one pesimiste koji stalno brinu zbog raznih stvari interesantan je podatak da se 90 odsto strepnji nikad ne realizuje. Takođe, treba imati na umu da se pozitivno razmišljenje uči. Poput simbola za jin i jang, svako loše nosi iskru dobrog, a to je ono čemu se treba okrenuti da bi nam život bio lakši i lepši - savetuje Radmila.

Zaključak je - pušili vi ili ne, promenite svoje misli, jer su one važnije čak i od zdravog stila života!

Ljutnja izjeda


Veza između misli, odnosno osećanja, i karcinoma je dokumentovana u brojnim studijama. Tako je u jednom prestižnom časopisu za psihosomatska istaživanja navedeno da je ekstremno potiskivanje ljutnje najčešće identifikovana karakteristika među 160 pacijenata bolesnih od karcinoma dojke. Postoje dokazi koji pokazuju da potiskivanje ljutnje može da bude uzrok za razvoj raka, kao i faktor u napredovanju nakon dijagnostikovanja.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP