Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

NE SPAVAJTE SA BEBOM!

"Smrt u kolevci" češća ako beba spava sa roditeljima

Autor: 24sata.hr | 21.05.2013 - 17:07:00h | Komentara: 0

Sindrom iznenadne smrti deteta ne događa se češće roditeljima koji puše, piju ili su siromašniji, već se povezuje sa spavanjem u roditeljskom krevetu na stomaku

beba

Beba je najsigurnija kada spava na leđima u svom krevetiću | Foto: Shutterstock

Deca koja spavaju u istom krevetu s roditeljima su čak peterostruko izloženija iznenadnoj smrti u kolevci za razliku od onih koje spavaju u sopstvenom krevetiću. Sindrom iznenadne smrti (SIDS) najučestaliji je između drugog i četvrtog meseca života bebe, a rizik ne zavisi od socijalnog ili ekonomskog statusu roditelja, kao ni od njihovog životnog stila i poroka, pokazala je studija britanske Škole medicine u Londonu. Ranija istraživanja su pokazala da je rizik veći ako su roditelji pušači, ali ovo istraživanje otkriva da je rizik velik bez obzira na pušenje i alkohol.
- Ovo je najveća studija na tu temu i dokaz da je samostalno spavanje znatno zdraviji odabir za dete - rekao je vođa istraživanja, profesor Rob Karpenter.
Sindrom koji se još naziva i "smrt u kolevci" u 80 odsto slučajeva može da se spreči ako se beba postavi na leđa i u sopstveni krevetić.
- Moramo postaviti zdravstvene norme i dati jedinstvena uputstva roditeljima kako bi smanjili mogućnost iznenadne smrti bebe na minimum - dodaje Karpenter.
Tako neke zemlje poput SAD-a i Holandije izričito savetuju roditeljima da dete ne bude sa njima u krevetu prva tri meseca života, ali ta praksa nije uobičajena u ostatku Europe.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP