Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

SVETSKI DAN ZDRAVLJA

Smrt vreba iz tanjira!

Autor: J. N. | 07.04.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Nismo ni svesni koje opasnosti vrebaju iz naših tanjira, kao i da nas one mogu bukvalno ubiti. Nebezbedna hrana uzrok je smrti oko dva miliona ljudi godišnje, uključujući i veliki broj dece, kažu se u saopštenju Fondacije za razvoj domaćinstva (FRD).

Povodom Svetskog dana zdravlja ova fondacija želi da ukaže na značaj bezbednosti hrane za zdravlje ljudi, jer zaražena hrana može prouzrokovati više od 200 bolesti.


- Najčešće bolesti su dijareja, viremija, meningitis, dok dugotrajna upotreba kontaminiranih namirnica izaziva rak creva. Gljivice koje se mogu naći u mesu, mlečnim proizvodima (siru), i svim vrstama zrnevlja mogu izazvati mikotoksikoze – kaže za “Alo!” dr Veselina Radanov Pelagić i dodaje da su glavni trovači hrane bakterije.

- Salmonelu možete pronaći i u susamu, listeriju u svim salatama, dok ešerihija koli može biti u svim namirnicama. Opreznost sa živinskim mesom, jer može biti zaraženo bakterijom kampilobakter, zato se savetuje kuvanje, pre bilo koje dalje termičke obrade – objašnjava dr Radanov Pelagić.

Trebalo bi obratiti pažnju na rok upotrebe, deklaraciju, kao i na miris i pojavu plesni na namirnicama. Naročito voditi računa o mesu koje dugo stoji u frižideru i o polutrajnim proizvodima poput viršli.

- Meso i mesne proizvode nemojte kupovati na tezgama sa krompirom i drugim namirnicama. Kada je u pitanju voće i povrće, gledajte da bude sveže, neoštećeno i da nije flekavo. Primećeno je da su kore južnog voća dosta promenjive. Nemojte kupovati zrnevlja koja su okrnjena, jer su takva podložna stvaranju nikotoksina – govori dr Veselina.

Doktorka Radanov Pelagić smatra da sistem u kontroli hrane mora da se promeni:
- Zakoni ne valjaju, nisu harmonizovani sa zakonima EU. Sve pravilnike vezane za hranu treba uskladiti i primeniti. Očekujem da će se neke novine uvesti u Zakonu o inspekcijskom nadzoru.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP