Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

SVAKE GODINE NA REKAMA ŽIVOT IZGUBI OKO 50 LJUDI

Smrt vreba na divljim plažama

Autor: Dragana Tomić | 14.07.2015 - 21:28:00h | Komentara: 0

Uprkos brojnim upozorenjima, svedoci smo da se svakog leta veliki broj osoba, a naročito mladih, udavi tokom kupanja. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, utapanje je četvrti uzrok smrtnosti u svetu, a svake godine na rekama Srbije život izgubi i do 50 ljudi. U poslednjih 12 dana šestoro dece se utopilo u rekama u Srbiji, među njima i troje mladih na Tisi prošlog vikenda...

Za tragediju je dovoljan delić  sekunde, zato se kupajte  na uređenim mestima  sa spasiocima

Za tragediju je dovoljan delić sekunde, zato se kupajte na uređenim mestima sa spasiocima | Foto: Nenad Mihajlović

Deca su najčešće žrtve jer nisu svesna svih opasnosti, pa ih na reke i jezera ne treba puštati bez nadzora. Roditeljima savetujemo da budno paze na decu i da ih nikako ne ostavljaju same na obali ili u plićaku. Najbezbednije je kupati se na zvaničnim kupalištima, gde su mesta za kupanje obeležena i obezbeđena i gde ima spasilaca. Savetujemo svima da u grupama idu na kupanje kako bi imao ko da im pomogne u slučaju potrebe. Svim kupačima, plivačima i neplivačima, preporučuje se da vode računa o svojim mogućnostima i realnim opasnostima tokom letnjih vrućina i sezone kupanja. Na moru, rekama, jezerima, ali i bazenima, svako junačenje i “luda hrabrost” mogu imati teške posledice.


Virovi i rastinje
Članovi Spasilačkog saveza Srbije upozorili su da na rečnim i jezerskim divljim plažama ima delova gde se iznenada povećava dubina, pa neoprezni kupači mogu da upadnu, izgube kontrolu i tlo pod nogama. Opasnost predstavlja i rastinje, gusta trava, korenje ili dubok gust mulj u vodi. Neopreznim kupanjem i plivanjem može se upasti u takvu sredinu i stradati.

- Na većim i brzim rekama bujica može neopreznog kupača da odvuče u veliku dubinu, pod stenu, u pećinu, pod korenje ili pod vodenicu. Posebna opasnost jesu obale gde se izvode građevinski radovi ili kopa pesak građevinskim mašinama. Na takvim mestima obala je nesigurna i podložna odronima, a voda je neravnomerne dubine, tako da postoje peskoviti plićaci, ali i veoma duboki virovi nastali kopanjem. Ovakva mesta su obično neobeležena, pa za kupače postoji veoma velika opasnost od utapanja – upozoravaju iz Spasilačkog saveza.

Kupajte se pod budnim okom profesionalaca

Kupajte se pod budnim okom profesionalaca | Foto: Dušan Milenković


Saveti spasilaca
Međutim, pored virova i rastinja, strma obala i vazdušne i vodene struje predstavljaju velike opasnosti za kupače na plažama.

- Strma i neravnomerna obala predstavlja ozbiljnu opasnost za kupače, a naročito za decu, jer usled neopreznog hodanja po ovakvoj obali, može doći do odrona, urušavanja ili klizanja, tako da se prolaznik ili kupač začas mogu naći u dubokoj vodi. Opasne su vazdušne i vodene struje, koje kupače mogu postepeno odvući daleko od obale, tako da se neiskusni plivači i neplivači ne mogu sami vratiti na obalu. Udaljavanje od obale je realna opasnost jer neiskusnim plivačima kasnije bude veoma teško da se vrate. Često se udaljavanjem od obale izgubi osećaj za daljinu, pa povratak na obalu može da bude naporan i opasan – napominju spasioci.

Naučite decu da plivaju!

Većina dece nauči da pliva između 6 i 7 godina. Međutim, prema rečima profesora fizičkog vaspitanja Slobodana Jovanovića, to nikako ne znači da su ta deca sposobna da potpuno samostalno idu na kupališta.
- Ne postoji uzrast kad se može preporučiti samostalni odlazak na kupanje. Sve je to individualno. Ono što svakako savetujem roditeljima jeste da upišu dete u neku školu plivanja. Kakva god da je škola, bolje je nego da pustite dete samo - kaže Slobodan.
U nekim gradovima, naročito tokom letnjeg perioda, organizovane su besplatne škole plivanja, pa vam savetujemo da se detaljnije u vašem gradu o tome raspitate, jer su koristi od plivanja višestruke. Ne samo što je to zdravo za razvoj mladog tela i organizma već od tog znanja može zavisiti nečiji život. Zato, naučite decu da plivaju!

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP