alo.rs Zdravlje
NAUČNO POTVRĐENO
Sok od crne ribizle nas čini pametnijima!
Konzumiranje soka od crnih ribizli značajno poboljšava zdravlje našeg mozga i omogućava mu da se bori protiv raznih bolesti, tvrde naučnici.
Probajte, vrlo je ukusan | Foto: Profimedia
Sok od ovih malih crnih bobica stimuliše funkcije mozga, ističe se u studiji objavljenoj u časopisu "Journal of Functional Foods" čiji su autori istraživači sa novozelandskog Instituta za istraživanje biljaka i hrane i njihove kolege sa britanskog Univerziteta u Nortumbriji.
Glavni razlog je antocijan, prirodni pigment koji se nalazi u crnim ribizlama i ostalom bobičastom voću.
Da bi došli do ovog zaključka, naučnici su tokom tri nedelje pratili 36 osoba starosti između 18 i 35 godina čiji je zadatak bio da jednom nedeljno popiju čašu (140 ml) soka od crnih ribizli pre nego što se podvrgnu seriji testova.
Stručnjaci su bili prilično iznenađeni rezultatima. Naime, konzumiranje ovog soka imalo je jako pozitivne efekte na kognitivne sposobnosti učesnika, i to samo sat nakon apsorpcije, a analize krvi su pokazale povećanje koncentracije monoaminskih oksidaza. Poznato je da ovi neurotransmiteri (noradrenalin, dopamin, serotonin) utiču ne samo na regulaciju raspoloženja već i na razvoj pojedinih neurodegenerativnih bolesti poput Parkinsona.
Naučnici objašnjavaju ovaj fenomen uticajem antocijana koji inhibira delovanje pojedinih enzima - monoaminskih oksidaza.
"Verovatno da sve vrste ribizli imaju isti efekat", navodi Entoni Votson, jedan od autora studije, dodajući da je u toku drugo istraživanje čiji je cilj da se utvrdi trajanje ovog efekta.
Glavni razlog je antocijan, prirodni pigment koji se nalazi u crnim ribizlama i ostalom bobičastom voću.
Da bi došli do ovog zaključka, naučnici su tokom tri nedelje pratili 36 osoba starosti između 18 i 35 godina čiji je zadatak bio da jednom nedeljno popiju čašu (140 ml) soka od crnih ribizli pre nego što se podvrgnu seriji testova.
Stručnjaci su bili prilično iznenađeni rezultatima. Naime, konzumiranje ovog soka imalo je jako pozitivne efekte na kognitivne sposobnosti učesnika, i to samo sat nakon apsorpcije, a analize krvi su pokazale povećanje koncentracije monoaminskih oksidaza. Poznato je da ovi neurotransmiteri (noradrenalin, dopamin, serotonin) utiču ne samo na regulaciju raspoloženja već i na razvoj pojedinih neurodegenerativnih bolesti poput Parkinsona.
Naučnici objašnjavaju ovaj fenomen uticajem antocijana koji inhibira delovanje pojedinih enzima - monoaminskih oksidaza.
"Verovatno da sve vrste ribizli imaju isti efekat", navodi Entoni Votson, jedan od autora studije, dodajući da je u toku drugo istraživanje čiji je cilj da se utvrdi trajanje ovog efekta.
Tagovi:
Nema komentara za ovu vest.
Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs