Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

HLADNOĆA JE NEPRIJATELJ KOŽE

Spasite lice od zime!

Autor: E. A. | 09.12.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Hladnoća, vetar i velike razlike između unutrašnje i spoljne temperature podstiču promene u krvnim sudovima, što uzrokuje crvenilo lica, pa i upale.

Kod crvenila,  osim seruma, pomažu i prirodna rešenja kao što su maslinovo i bademovo ulje, koja hrane kožu i deluju protivupaln

Kod crvenila, osim seruma, pomažu i prirodna rešenja kao što su maslinovo i bademovo ulje, koja hrane kožu i deluju protivupalno | Foto: Shutterstock

Ovog zimskog neprijatelja kože najbolje će ukrotiti serum koji prodire kroz kožu i smanjuje upalu. Najbolji izbor su oni na bazi kamilice jer deluju umirujuće, dok hijaluronska kiselina pomaže u zadržavanju vlage i sprečava perutanje. Ipak, pre nego kupite serum, svakako se posavetujte s dermatologom.


Krema ublažava svrab
Nakon seruma, kožu treba nahraniti hidratantnom kremom, koja će ublažiti svrab i suvoću, a najbolji izbor je ulje argana, koje podstiče proizvodnju prirodnih ulja u koži, povećava elastičnost i hidratizuje. Osim ulja argana, pomažu i kreme na bazi biljke aloa vera, koja uklanja mrtve ćelije kože, podstiče obnovu i smanjuje crvenilo.

Đumbir i krastavac
Kod crvenila, osim seruma, pomažu i prirodna rešenja kao što su maslinovo i bademovo ulje, koja hrane kožu i deluju protivupalno. Upale kože ublažavaju i ekstrakti zelenog čaja, krastavca, đumbira i vitamina C, pa će i te kreme biti od pomoći. Preporučuje se izbegavanje krema s mirisom, na bazi alkohola, mentola, eukaliptusa ili ulja klinčića jer iritiraju kožu, naročito suvu. Dobar izbor su i kreme s kurkumom jer imaju protivupalna i antioksidantska svojstva koja podstiču obnovu kože. Kurkuma se može koristiti kao maska za lice, a dovoljno ju je naneti jednom nedeljno.

Maska od kurkume
Sastojci: 2 kašike brašna, kašika kurkume, 3 kašike mleka i nekoliko kapi meda
Priprema: Sastojke pomešajte i dobijenu smesu u tankom sloju nanesite na lice i ostavite da deluje oko 20 minuta. Nakon toga isperite mlakom vodom. Lice nahranite hidratantnom kremom.

Bakterije i crvenilo
Osim nepovoljnih vremenskih prilika, crvenilo kože mogu uzrokovati i bakterije. Tada se preporučuje da se koža tretira serumom s kiseonikom jer prirodno uklanja bakterije. Osim toga, pomažu i laserski tretmani jer prodiru u dublji sloj kože i čiste je.

Ovlaživač vazduha štiti kožu
Razlika u temperaturi između ugrejanog doma i spoljne sredine ne sme biti prevelika i preporučuje se da termostat držite između 18 i 20 stepeni Celzijusa. Tako koža neće doživeti šok po izlasku i manji je rizik od crvenila. Osim toga, pomažu i ovlaživači vazduha, koji sprečavaju isušivanje kože.

Izbegavajte kofein


Preporučuje se izbegavanje kofeina i začinjene hrane zato što podižu telesnu temperaturu, dehidriraju kožu, pojačavaju cirkulaciju, što uzrokuje crvenilo, ali i iritaciju kože. Važno je piti dovoljno vode zato što snižava temperaturu, a time smanjuje rizik od zarumenjenih obraza.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP