Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

GLJIVICE NAPADAJU

Spasite suncokret!

Autor: E. A. | 28.03.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Idealno vreme za setvu suncokreta je upravo sada, krajem marta ili u prvoj dekadi aprila, kada se temperatura zemljišta na dubini setvenog sloja ustali na 8-9 stepeni Celzijusa. Međutim, ova kultura je podložna napadu gljivica, naročito u vlažnim godinama, a intenzivni napadi ozbiljno ugrožavaju prinos. Najčešći paraziti su plamenjača, bela i siva trulež...

Bela i siva trulež  napadaju biljku  u svim fazama  razvoja

Bela i siva trulež napadaju biljku u svim fazama razvoja

Plamenjača
Plamenjača je isključivi parazit jer se može razvijati samo u živim tkivima biljke hraniteljke, a napada više kultura. Smatra se da su prosečni gubici prinosa od pet do 10 odsto, čak i više od 50 odsto. Postoje otporni hibridi, ali se zapaža sve češća pojava ove bolesti. Na poljima se javljaju dva tipa simptoma plamenjače suncokreta. Ako do infekcije dođe ranije u vegetaciji, karakteristična je pojava zaraženih, kržljavih biljaka, sa skraćenim izdancima. Lišće kod ovih biljaka je mozaično, na čijem naličju se formira gusta bela navlaka, piše magazin „Agrobiznis„. Drugi tip simptoma se javlja kasnije u toku vegetacije kao rezultat sekundarne infekcije i ispoljava se u vidu lokalnih pega na lišću, koje imaju belu navlaku od sporonosnih organa gljive na donjoj strani liske. Setva visokootpornih genotipova suncokreta predstavlja najefikasniji i nalcelishodniji način suzbijanja ove bolesti. Primenom kompleksa agrotehničkih mera, moguće je smanjiti intenzitet zaraze. Upotreba zdravog semena i njegova dezinfekcija sa efikasnim fungicidom može da smanji zarazu.


Bela trulež
Bela trulež u vlažnim godinama zaraze se kreće od 15-20, pa i 50 odsto. Napada sve organe suncokreta u svim fazama njegovog razvoja. Razlikuje se nekoliko oblika bele truleži. Zaraženo seme, odnosno klijanici, brzo propadaju. Kod mladih biljaka nastaju vlažna trulež i odumiranje tkiva. Prvi simptomi bolesti se ispoljavaju u vidu gubljenja turgora (pritiska) listova. Bolest počinje od prizemnog dela stabla, dolazi do odumiranja tkiva i ono dobija mrkobraon boju. Bolest redovno prstenasto zahvata stablo, a biljka veoma brzo vene i ugine. Usled razaranja tkiva, dolazi do lomljenja stabla na mestu zaraze.
Sklerocije mogu da sačuvaju vitalnost u zemljištu od tri do sedam godina. Mere zaštite su kvalitetna dorada i dezinfekcija semena, obavezna primena dugoročnog plodoreda.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP