Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

OPREZ U KUHINJI

Sperite bakterije!

Autor: Ekipa Alo! | 15.08.2014 - 07:00:00h | Komentara: 0

Leto je naročito pogodno za razvoj bakterija, te treba biti vrlo oprezan, naročito u kuhinji. Da biste bili sigurni da je voće i povrće dobro oprano, poslužite se sirćetom i limunom, a tvrde kore očetkajte.

Namirnice  sa debljom  korom se  četkaju pre  pranja

Namirnice sa debljom korom se četkaju pre pranja | Foto: Shutterstock

Pre čišćenja voća i povrća potrebno je očistiti i radnu površinu, daske i pribor za sečenje i dobro oprati ruke sapunom i toplom vodom - ako pribor nije čist, bakterije s površine sirove hrane mogu da dođu u unutrašnjost tokom seckanja i ljušćenja.


Voda nije dovoljna
Kako bi voće i povrće bili sigurni za jelo, potrebno ih je dobro oprati kako biste se rešili svih bakterija, ali i hemikalija koje se nalaze na površini, a ispiranje pod mlazom vode često nije dovoljno.

Zeleno lisnato povrće je tako potrebno razdvojiti i potopiti listove u vodu nekoliko minuta. Potom ih treba ocediti i ponoviti postupak. Voda će biti dovoljna za povrće organskog porekla (iz vaše bašte), ali ako niste sigurni u poreklo, uključite sirće u pranje. Pomešajte dve šolje vode s pola šoljice destilovanog belog sirćeta i u mešavini potopite listove povrća pet minuta, pa isperite čistom vodom. Osušite čistim kuhinjskim krpama.

Povrće poput brokolija ili karfiola potrebno je potopiti u hladnu vodu minut, dva pre pranja vodom ili kombinacijom sirćeta i vode. Povrće i voće s debljom korom, poput paradajza, potrebno je pre pranja iščetkati četkom namenjenom za ove svrhe.

Lubenica i dinja
Potrebno je oprati i voće kod kojeg se kora ne jede, poput lubenica i dinja, kako bakterije s površine ne bi došle na meso voća tokom sečenja. Većina bakterija će se zadržati i na ostacima zemlje kojom povrće i voće mogu da budu prekriveni. U tom slučaju je potrebno najpre isprati namirnicu pod mlazom vode, zatim je dobro istrljati, pa tek onda pripremati za jelo. Osim sirćeta, protiv pesticida i bakterija deluje i kombinacija soli i soka od limuna. Napunite posudu vodom, pa dodajte kašiku soli i sok od jednog limuna. Stavite u mešavinu željeno voće ili povrće i pustite da stoji 10-15 minuta. Nakon toga isperite pod mlazom vode, osušite i poslužite.

Ako želite da namirnice perete samo čistom vodom, onda ih potopite tokom noći i sledećeg jutra isperite mlakom vodom. Povrće i voće nemojte prati čim ga kupite i oprano staviti u frižider ili špajz, jer će se tako brže pokvariti. Na bilo koji od navedenih načina namirnice operite pre upotrebe.

Sprej za uklanjanje hemikalija


Povrće i voće mogu se oprati i pomoću spreja jednostavnog za pripremu. U bočicu s raspršivačem ulijte kašiku sveže ceđenog soka od limuna, dve kašike sirćeta i 250 mililitara vode. Dobro zatvorite i promućkajte. Voće i povrće pre upotrebe poprskajte tom mešavinom, pustite da deluje desetak minuta i isperite pod mlazom hladne vode. Čistom krpom ili ubrusom obrišite pre ljušćenja i seckanja. Nakon ispiranja ukus i miris sirćeta neće se osetiti.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP