OPREZ U KUHINJI
Sperite bakterije!
Leto je naročito pogodno za razvoj bakterija, te treba biti vrlo oprezan, naročito u kuhinji. Da biste bili sigurni da je voće i povrće dobro oprano, poslužite se sirćetom i limunom, a tvrde kore očetkajte.
Namirnice sa debljom korom se četkaju pre pranja | Foto: Shutterstock
Pre čišćenja voća i povrća potrebno je očistiti i radnu površinu, daske i pribor za sečenje i dobro oprati ruke sapunom i toplom vodom - ako pribor nije čist, bakterije s površine sirove hrane mogu da dođu u unutrašnjost tokom seckanja i ljušćenja.
Voda nije dovoljna
Kako bi voće i povrće bili sigurni za jelo, potrebno ih je dobro oprati kako biste se rešili svih bakterija, ali i hemikalija koje se nalaze na površini, a ispiranje pod mlazom vode često nije dovoljno.
Zeleno lisnato povrće je tako potrebno razdvojiti i potopiti listove u vodu nekoliko minuta. Potom ih treba ocediti i ponoviti postupak. Voda će biti dovoljna za povrće organskog porekla (iz vaše bašte), ali ako niste sigurni u poreklo, uključite sirće u pranje. Pomešajte dve šolje vode s pola šoljice destilovanog belog sirćeta i u mešavini potopite listove povrća pet minuta, pa isperite čistom vodom. Osušite čistim kuhinjskim krpama.
Povrće poput brokolija ili karfiola potrebno je potopiti u hladnu vodu minut, dva pre pranja vodom ili kombinacijom sirćeta i vode. Povrće i voće s debljom korom, poput paradajza, potrebno je pre pranja iščetkati četkom namenjenom za ove svrhe.
Lubenica i dinja
Potrebno je oprati i voće kod kojeg se kora ne jede, poput lubenica i dinja, kako bakterije s površine ne bi došle na meso voća tokom sečenja. Većina bakterija će se zadržati i na ostacima zemlje kojom povrće i voće mogu da budu prekriveni. U tom slučaju je potrebno najpre isprati namirnicu pod mlazom vode, zatim je dobro istrljati, pa tek onda pripremati za jelo. Osim sirćeta, protiv pesticida i bakterija deluje i kombinacija soli i soka od limuna. Napunite posudu vodom, pa dodajte kašiku soli i sok od jednog limuna. Stavite u mešavinu željeno voće ili povrće i pustite da stoji 10-15 minuta. Nakon toga isperite pod mlazom vode, osušite i poslužite.
Ako želite da namirnice perete samo čistom vodom, onda ih potopite tokom noći i sledećeg jutra isperite mlakom vodom. Povrće i voće nemojte prati čim ga kupite i oprano staviti u frižider ili špajz, jer će se tako brže pokvariti. Na bilo koji od navedenih načina namirnice operite pre upotrebe.
Sprej za uklanjanje hemikalija
Povrće i voće mogu se oprati i pomoću spreja jednostavnog za pripremu. U bočicu s raspršivačem ulijte kašiku sveže ceđenog soka od limuna, dve kašike sirćeta i 250 mililitara vode. Dobro zatvorite i promućkajte. Voće i povrće pre upotrebe poprskajte tom mešavinom, pustite da deluje desetak minuta i isperite pod mlazom hladne vode. Čistom krpom ili ubrusom obrišite pre ljušćenja i seckanja. Nakon ispiranja ukus i miris sirćeta neće se osetiti.
Tagovi:
Nema komentara za ovu vest.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs