Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

KAKO POVEĆATI ŠANSE ZA ZAČEĆE

Sperma ne voli džakuzi

Autor: | 05.02.2014 - 07:25:00h | Komentara: 0

Statistika kaže da kod jedne trećine parova koji imaju probleme s neplodnošću razlog leži u muškarcima. Slede mogući razlozi zašto se to dešava…

Izbegavajte pregrevanje, tople kupke, usku garderobu, alkohol i cigarete

Izbegavajte pregrevanje, tople kupke, usku garderobu, alkohol i cigarete | Foto: Shutterstock

Iako muškarci proizvode milione spermatozoida dnevno, brojni spoljni faktori mogu značajno da utiču na zdravlje „plivača“. Osim toga, spermatozoidima je potrebno čak 75 dana kako bi sazreli, stoga je vrlo bitno pripaziti da se ne bi oštetili i tako negativno uticali na plodnost.


Pregrevanje
Testisi ne mogu pravilno da funkcionišu ako nemaju nižu temperaturu od ostataka tela. Srećom, anatomija muškaraca omogućuje da do toga ne dođe. Međutim, ako temperatura testisa pređe 36,6 stepeni, proizvodnja spermatozida prestaje, tvrdi stručnjak za plodnost Hal Danzer, a kada je proizvodnja prekinuta, to može imati negativan uticaj i nekoliko meseci.

Vruće kupke
Postoji zrnce istine u mitu da vruće kupke sprečavaju trudnoću. Naime, kombinacija toplote i vlage nije dobra za testise, pokazala je studija iz 2007. godine, a čak 30 minuta u džakuziju ili vrućoj kupki može privremeno da smanji proizvodnju spermatozoida.

Groznica
Kada saznam da muškarac nije praktikovao vruće kupke i da nije nosio biciklističke pantalone, moje prvo pitanje glasi: „Da li ste bili bolesni pre tri meseca?“, kaže Kurt Varton, specijalista za neplodnost. Visoka temperatura može imati isti učinak kao i kombinacija toplote i vlage, a koncentracija spermatozoida može da se smanji i do 35 odsto nakon groznice.

Donje rublje
Bokserice su bolji izbor od slip gaćica ako je broj spermatozoida na niskom nivou. Ako je njihov broj normalan, nošenje uskih biciklističkih pantalona duže vreme je svejedno loša ideja. Naime, što je donje rublje uže (kao i odeća), to su lošiji ulovi za plodnost.

Proširene vene
Oko 15 odsto muškaraca ima proširene vene na skrotumu, obično na levom testisu. U tom slučaju, lekari mogu da preporuče uklanjanje proširenih vena. Mada je mali broj dokaza da se plodnost povećava nakon lečenja varikokele, pojedini stručnjaci smatraju da može da pobolja njen kvalitet.

Gojaznost
Gojaznost je povezana s povećanom proizvodnjom ženskih hormona (estrogena), seksualnom disfunkcijom i neplodnošću, kaže doktor Danijel Poter iz reproduktivnog centra u Kaliforniji. Studija Svetske zdravstvene organizacije iz 2009. godine pokazala je da muškarci s viškom kilograma imaju smanjenu funkciju testisa i značajno manji broj spermatozoida.
 

Nezdrav način života


Cigarete, alkohol i marihuana mogu uticati na seksualnu funkciju, kaže doktor Poter i dodaje da svojim pacijentima savetuje izbegavanje svega navedenog ukoliko žele dete. Preterano konzumiranje alkohola negativno utiče na kvalitet i proizvodnju sperme, dok pušenje šteti pokretljivosti spermatozida. Osim što ih usporava, studije pokazuju da pušenje može da ošteti DNK i poveća erektilnu disfunkciju.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP