Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

ŠTA TO UNOSIMO U SEBE?!

Šta mi to jedemo: Nikada više nećete gledati meso i kafu na isti način!

Autor: Kurir | 02.04.2014 - 13:56:00h | Komentara: 2

Potpredsednica Regionalne organizacije zaštite potrošača (RZOP) Mira Radić tvrdi da voćni sokovi umesto pravog soka sadrže vodu, boju, šećer i slatke veštačke arome, da mlevena kafa često sadrži slatki krompir, koren cikorije ili prženi grašak, dok se mesnim prerađevinama dodaju nitrati radi održavanja boje i sprečavanje razvoja bakterija.

Roštilj

U mesu sve osim mesa?! | Foto: Shutterstock

Na osnovu žalbi potrošača koji se smatraju prevarenim, Regionalna organizacija zaštite potrošača (RZOP) napravila je analizu, rekla je Radić listu Kurir. Bivši načelnik veterinarske inspekcije Miroslav Stojšić rekao je da je Uprava za veterinu u Srbiji ukinula stare pravilnike o pregledu mesa, kojima je bilo tačno propisano koliko pojedine prerađevine moraju da sadrže mesa.
"Zato sada kobasice i salame sadrže meso u malim količinama, a ubacuju se loj, slanina, kožice, pileći mom treće kategorije, samlevene šije, trtice i leđa. To se sve uvozi za male pare i tome se dodaju nitrati, fosfati i karagenan, koji to povezuje. Ofarbaju ga i vi mislite da jedete meso, a mesa nema", rekao je Stojšić.
"Praška šunka bi trebalo da ima komade mesa veličine od 10 do 15 centimetara, a sadrži meso veličine zrna graška. Kad se uporede cene mesa i salama, sve će vam biti jasno, jedino Upravi za veterinu nije", zaključio je on.
Da voćni sokovi proizvedeni u Srbiji imaju niži sadržaj voća od deklarisanog, pokazalo je i istraživanje koje je sprovela Nacionalna organizacija za zaštitu potrošača Srbije (NOPS), tvrdi njen predsednik Goran Papović.
"Radili smo i analizu voćnih rakija i dobili poražavajuće rezultate. Neke nisu napravljene od voća, nego od šećerne trske kojoj su dodate voćne arome. Te rakije štipaju za oči koliko mirišu", rekao je on.
Papović je podsetio da su pre pet godina analizirane mesne prerađevine i da je otkriven viši nivo nitrata. "Otkrili smo i da kobasice sadrže 30, umesto 70 odsto mesa. Činjenica je da na tržištu ima i lošeg meda, koji se pravi od kukuruza i svega i svačega", rekao je Papović.
Poslednji komentari
  • Ceca Vreme: 03.04.2014 09:32h

    Sve istraženo i sve se zna nešto i pre 5 godina i nikom ništa svi ćute i rade i dalje i nas truju li truju! E pa ovo je dokaz da mi i nismo država!

  • Dzoka Vreme: 05.04.2014 15:57h

    To je dobro kada u kobasicama ima i 30 mesa ,u nekima ni toliko samo soja malo masnoce voda emulgatori zacini i to je to.Dok se ne uvede kazna zatvora za vlasnike firmi koje to prave(kao za prevaru) ,primerena novcana kazna i zabrana rada na duzi vremenski rok,uvec ce biti tako narocito sa ovom inspekcijom koja je zadovoljna platama i svojim neradom,a i nedostatakom referentnih laboratorija

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP