Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

KUTAK ZA ZDRAV ŽIVOT

Šta ne podgrevati

Autor: Alo! | 22.03.2015 - 08:08:00h | Komentara: 0

Užurbani ritam života diktira da hranu pripremamo nekoliko dana unapred, a potom kad se umorni vratimo s posla podgrevamo. Iako u tome nema ničeg loše, svakako treba izbegavati namirnice koje ponovnim zagrevanjem postaju toksične.

Ako pripremate varivo za više dana, krompir preskočite i naknadno ga dodajte

Ako pripremate varivo za više dana, krompir preskočite i naknadno ga dodajte | Foto: Profimedia.rs

Pečurke se jedu sveže
Pečurke je najbolje jesti odmah nakon pripreme, a ako vam ostanu za drugi dan, bolje ih je jesti hladne. To važi za čorbe, kao i razne gulaše i rižota. Kod podgrevanja pečuraka dolazi do promene u sastavu proteina, čak i do promene ukusa same namirnice, te mogu da izazovu razne probavne probleme, a gube svoje zdravstvene prednosti.
Pileće meso
Jednako kao i kod pečuraka, kod podgrevanja mesa dolazi do promene u sastavu proteina. Zbog toga se ne savetuje grejanje na visokoj temperaturi, naročito živinskog mesa, koje sadrži više proteina od crvenog. Ako to ipak činite, radije namestite na nižu temperaturu i duže zagrevajte.
Krompir je zdraviji hladan
Krompir je visokonutritivna namirnica koju nipošto ne treba podgrevati jer tako gubi većinu svojih svojstava, a čak postaje i toksičan. Jedite ga sveže pripremljenog ili čak hladnog - tada je u njemu najveći procenat skroba, zaslužnog za dugotrajan osećaj sitosti. Ako pripremate variva za više dana, krompir preskočite i naknadno ga dodajte.
Spanać se  ne podgreva
Spanać je namirnica s visokim udelom nitrata, koji ponovnim zagrevanjem prelaze u nitrite. Oni su potencijalno kancerogeni, stoga se savetuje da spanać ne podgrevate.

Repa se jede istog dana
Kao i spanać, repa takođe sadrži nitrate koji podgrevanjem postaju izrazito štetni. To znači da je drugog dana jedete hladnu.
Celer se vadi iz supe
Celer, koji se najčešće koristi u pripremi okrepljujućih supa, obavezno treba izvaditi nakon kuvanja zajedno sa šargarepom i jesti sveže pripremljen jer takođe sadrži nitrate.
Jaja ne trpe ponovno zagrevanje
Jaja su visokorizična namirnica za podgrevanje koja takođe postaje toksična zbog izlaganja visokoj temperaturi. To ne važi za jela u koja su jaja dodata u soseve, poput bešamela, već se odnosi na jela s kuvanim ili pečenim jajima, poput musake ili francuskog krumpira.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP