Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

NE SAMO UKRAS

Šta vam poručuje kosa?

Autor: Nataša Lazović | 17.01.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Lepa kosa nije samo prirodni ukras svake žene, već ukazuje na zdravlje i unutrašnje zadovoljstvo. Kada iznenada počne da gubi sjaj, lomi se, opada, i to značajno, ispavno je posumnjati da u pitanju nije samo kozmetički problem. Pre nego što počnete da koristite sredstva protiv opadanja kose, isključite poremećaj rada štitnjače, dijabetes ili anemiju …

Isključite  poremećaj rada štitnjače,  dijabetes ili anemiju

Isključite poremećaj rada štitnjače, dijabetes ili anemiju | Foto: Shutterstock

Tanke i slabe vlasi
Ako su vaše čvrste, debele vlasi oslabile i stanjile se, to može ukazivati na hipotireozu, bolest štitne žlezde koja nastaje zbog premale proizvodnje hormona, a to sve usporava metabolizam. Štitnjača reguliše rad endokrinog sistema i utiče na strukturu kose, stoga je uputno da se javite lekaru.
Ukoliko dijagnostikuje hipotireozu možda ćete morati da uzimate terapiju. Što se tiče kose, izbegavajte farbanje i šatiranje jer oni mogu da stanje kosu i učinine je još više lomljivom.


Preuranjene sede

Ako imate puno sedih, a mlađi ste od 35 godina, moguće je da vam nedostaje vitamin B12 i B9 poznat i kao folna kiselina. Dokazano je da ovi vitamini uz izlaganje suncu mogu da pomognu u obnavljanju pigmentacije na mestima na koži i kosi koja su prestala da proizvode melanin. Vitaminom B12 možete se snabdeti kroz crveno meso, školjke, ribu, jaja, piletinu, ćuretinu i mleko. Folnom kiselinom pak obiluju zeleno lisnato povrće, mahunarke i žitarice.

Suvo teme koje se peruta
Pored korišćenja previše proizvoda, perut može biti posledica stresa i uznemirenosti. Perut se u većini slučajeva “leči” šamponima, ali ako ljuspice liče na sitne kraste onda možda bolujete od psorijaze. Perut koja nekontrolisano opada i ne smanjuje se može da ukazuje i na neku drugu bolest kao što je Kronova ili multiplekskleroza, te je savet da se obratite lekaru.

Sam poblem belih ljuskica pokušajte da rešite ishranom obogaćenom ribom poput lososa i sardina koje će povećati količinu omega 3 masnih kiselina u organizmu. Naime, ove izuzetno zdrave masnoće pomažu u održavanju mekoće kože i kose.

Preterano opadanje kose
Žena u proseku dnevno izgubi stotinak vlasi, a preterano opadanje kose može biti posledica akutnog stresa, gubitka posla, razvoda, ali može da ukazuje na loš rad štitne žlezde ili policistične jajnike kada dolazi do prevelikog lučenja muškog polnog hormona. Ako kosa ispada duže od tri meseca, obavezno treba posetiti dermatologa koji će preporučiti određena ispitivanja i pronaći uzrok.

Ako je u pitanju hormonalni disbalans pomoći će konzumiranje integralne, neprerađene hrane i pola sata fizičke aktivnosti triput nedeljno. Što se tiče kose, mit je da će ređe pranje sprečiti opadanje. Kosu treba redovno prati i održavati zdravo teme.

Kosa na četki - mogući uzroci

Lekar Aleksandra Milosavljević navodi neke od brojnih uzroka opadanja kose:
Hormonalni poremećaj - Najčešće se javlja kod žena od drugog do četvrtog meseca nakon porođaja i obično je prolaznog karaktera. Ispadanje mogu izazvati i neka kontraceptivna sredstva, kao i poremećaj rada žlezda s unutrašnjim lučenjem (hipofize, nadbubrežne i štitne žlezde).
Bolest - Infekcija i povišena temperatura, recimo, upala pluća, šarlah, tuberkuloza... Uzrok mogu biti i hronične bolesti poput šećerne, autoimunih i malignih. Kod osoba koje pate od hroničnih bolesti, kosa postaje tanja, bez sjaja i siromašnija pigmentom.
Manjak vitamina i minerala - snižena vrednost gvožđa, bakra i cinka u krvi. Manjak gvožđa krvi često je posledica obilnog menstrualnog krvarenja ili neuravnotežene, niskokalorične ishrane s nedovoljno hranjivih materija.
Lekovi - Citostatici, vitamin A i njegovi derivati, antidepresivi, antikoagulanti, blokatori betareceptora, hormoni (testosteron), lekovi za smanjenje masnoća u krvi.
Od ostalih uzroka treba pomenuti zračenje, stres, kao i mehanička oštećenja.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP