KUTAK ZA ZDRAV ŽIVOT
Stižu kruške, dar bogova!
Sočnu i slatku krušku Homer je u „Odiseji“ nazvao darom bogova, dok je na trpezi Luja XIV smatrana luksuznim voćem.
Ne smete da zaobiđete kruške ovog leta
Poreklom je iz zapadne Azije, a njena istorija duga je 3.000 godina. Kruške su, pre svega, prepune nutrijenata i hranljivih vrednosti. Takođe su odličan izvor vlakana, sadrže vitamine A, B1, B2, C, E, folnu kiselinu. Bogate su bakrom, fosforom i kalijumom, manjom količinom kalcijuma, gvožđa i magnezijuma, a povoljno utiču i na mnoge vitalne organe.
1) SRCE
Kruške su zdrave za srce, a srčana oboljenja su najveći uzrok smrti u svetu. Samo jedna kruška dnevno može da vas zaštiti od moždanog ili srčanog udara. Kruške su bogate vlaknima koja pomažu da srce ostane zdravo, ali takođe održava krvni pritisak i normalizuje nivo lošeg holesterola.
Kruška povoljno utiče na mozak. Samo pola kruške sadrži 15 odsto dnevne preporučene doze bakra, minerala koji pomaže u održavanju nervnog sistema i takođe pospešuje mentalnu sangu. Kruške su odličan izvor fruktoze i glukoze, koje pomažu u održavanju energije tokom celog dana.
Kruške pomažu u kontroli dijabetesa, jer imaju nizak glikemijski indeks i na taj način sprečavaju visok nivo šećera u krvi. Ova voćka je odlična i za regulisanje telesne težine jer ima malo kalorija, ali bogata je hranljivim sastojcima koji ubrzavaju proces mršavljenja i stimulišu imunitet.
Kruške sadrže antioksidanse i vitamine i ova voćka je jedna od najboljih namirnica koje štite oči. Istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje krušaka značajno smanjuje rizik senilne makularne degeneracije.
Kruška je idealna voćka kao prevencija karcinoma. Zbog visoke koncentracije vlakana, kruške sprečavaju formiranje različitih tipova karcinoma. Bogate antioksidansima štite ćelije od slobodnih radikala i sadrže kiseline koje sprečavaju nastanak raka.
Kompot od krušaka
Sastojci: Kilogram kruški, limunov sok, voda, 250 g šećera, 7 dl vode, 1 dl višnjevače, mala čašica likera od višanja, po želji rendana kora od narandži.
Priprema: Kruške oguliti, narezati na pola ili četvrtine i izrezati sredinu. Potapati u mešavini limuna sa malo vode da ne pocrne. Za to vreme prokuvati šećer sa 7 dl vode, višnjevačom i likerom. Kruške poslagati u tegle i zaliti vrućim sirupom. Po želji dodati rendanu koru narandže. Zatvoriti i pasterizovati pola sata.
Nema komentara za ovu vest.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs