Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

KAKO SA BOLEŠĆU BUDUĆNOSTI

Strpljenje za Alchajmera!

Autor: Jelena Paunović | 04.06.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Alchajmerova bolest teška je za bolesnika, ali i za celu njegovu porodicu. Danas od te bolesti pati oko 30 miliona ljudi širom sveta. Broj obolelih je u stalnom porastu - predviđa se da će do 2050. godine bolest pogađati svakog 85. čoveka na svetu. Ne može se izlečiti, ali se može usporiti. Onaj ko u svojoj blizini ima osobu obolelu od ove bolesti treba da se naoruža strpljenjem i znanjem.

Ponašajte se  kao da je sve u redu i nemojte im dati povoda da budu razdražljivi

Ponašajte se kao da je sve u redu i nemojte im dati povoda da budu razdražljivi | Foto: Shutterstock

Simptomi i dijagnoza

Prvi simptomi su smetnje u pamćenju, teškoće u pronalaženju pravih reči i izraza ili promene raspoloženja. Zaboravnost jeste obično prvi simptom, ali treba znati da zaboravnost nije uvek i znak bolesti. Ako se tokom bar šest meseci ne pogoršava i ne dovodi do smetnji u svakodnevnom životu i radu, verovatno i nema razloga za brigu. U suprotnim, potrebna su medicinska ispitivanja. Dijagnoza se donosi na osnovu neurološkog i psihijatrijskog pregleda, odgovarajućih laboratorijskih analiza, skeniranja mozga i drugih analiza koje se rade prema potrebi. Sa napredovanjem Alchajmerove bolesti, može da se pojavi čitav niz problema. Oboleli često postaju konfuzni, neretko prestaju da brinu za osobe iz svoje neposredne okoline, postaju razdražljivi ili ravnodušni. Mogu da se jave promene raspoloženja sa plačljivošću, kao i prevelika sumnjičavost, kada oni misle da ih neko potkrada, da želi da im naudi i slično. Zato je emocionalna podrška veoma važna jer kod obolelih može smanjiti strahove, neraspoloženje i osećaj napuštenosti.


Preventiva
- Kada imate u kući bolesnika sa dijagnozom Alchajmera, potrebno je da se naoružate strpljenjem. Ponašajte se kao da je sve u redu i nemojte im dati povoda da budu razdražljivi ili neraspoleženi. Ukoliko i sami teško podnosite bolest najbližeg člana porodice, možete tražiti savet psihijatra - objašnjava doktorka Aleksandra Milosavljević i dodaje da je za preventivu najbolje da se uzima folna kiselina, kao i da organizam bude pokriven vitaminom B koji hrani nervne ćelije.

Alchajmer u crticama
- Operativna moždana masa obolelih osoba se smanjuje usled odumiranja neurona
- Ne postoji lek za ovu bolest. Lečenje podrazumeva usporavanje napretka bolesti i umanjivanje njenih posledica
- Bolest je dobila ime po nemačkom lekaru Alojzu Alchajmeru, koji je još 1906. godine kolegama opisao njenu neobičnu kliničku sliku
- Sa obolelima je potrebno biti strpljiv i pružiti im svaku moguću negu
- Bolest se najčešće javlja među osobama starijim od 65 godina

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP