Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

PAZITE

Stručnjaci upozoravaju - oprezno sa gljivama!

Autor: Tanjug | 07.06.2013 - 11:51:00h | Komentara: 0

Duge i obilne kiše na području Zapadne Srbije dovele su do bujanja gljiva, pa su berači masovno krenuli u njihovo sakupljanje, uglavnom u šumskim sredinamna, ali stručnjaci upozoravaju da nestručni izbor, neadekvatno poznavanje vrsta i nesavesno stavljanje u promet dovodi do značajnog porasta trovanja.

Prema rečima savetodavca u Poljoprivrednoj stanici "Ovčar" Branka Tanaskovića, neophodna je maksimalna opreznost u korišćenju ovih biljaka za ishranu, a u slučaju da dođe do pojave simptoma i znakova trovanja, treba se odmah obratiti zdravstvenoj ustanovi.Sve to deluje lepo, ali...

Sve to deluje lepo, ali... | Foto: Shutterstock

"Trovanje može biti posebno opasno ukoliko se ne prepozna na vreme. Razlog više je što su znaci istog odloženi, u većini slučajeva od 8 do 12 sati, a nakon toga kreću bolovi u trbuhu, povraćanje i dijareja " , rekao je Tanasković Tanjugu, naglasivši da se tek posle trećeg dana registruju toksična oštećenja jetre i bubrega.
On je ukazao da se korisnici i berači pečuraka, pri odabiru primeraka pronađenim u prirodi, ne rukovode samo opisima i fotografijama istih iz literature ili na internetu, već da uz dobro iskustvo i savet stručnog lica iz nekog od glivarskih društava krenu spremni na teren.
Tanasković savetuje i da se pri organizovanom plasmanu pečuraka treba povezati sa nekom od registrovanih firmi za njihovu distribuciju.
"Kupovinu gljiva treba obavljati kod ovlašćenih prodavaca, sa jasnom deklaracijom proizvodnje i pakovanja proizvoda", naglasio je Tanasković.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP