Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

MUČE VAS CRVENILO, SVRAB, PECKANJE NA PLAŽI

Sunce kao neprijatelj

Autor: Ekipa Alo! | 16.06.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Sunce na koži može izazvati alergijsku reakciju koja možda nije toliko opasna, ali je vrlo neprijatna. Pretpostavlja se da se radi o reakciji imunološkog sistema i nema pravila koga će zahvatiti.

Ako pri ruci  nemate  nikakvu kremu,  najbolje je  staviti  hladni oblog

Ako pri ruci nemate nikakvu kremu, najbolje je staviti hladni oblog | Foto: Shutterstock

Ne možete pogrešiti kad se radi o alergiji na sunce, jer se alergija javlja u obliku neprijatnog crvenog osipa na telu, koji svrbi, pecka i steže, posebno kada se nalazite na suncu. Osip se javlja na delovima tela, gde je koža najviše izložena suncu.


Postoji nekoliko vrsta alergija na sunce, a najučestaliji tip je primarni tip fotodermatoze, oblik polimorfnih erupcija. Javlja se posle nekoliko sati ili čak dana neprestanog izlaganja suncu, te se zbog toga najčešće javlja na letovanjima, što može da predstavlja dodati problem.

Manifestuje se kao osip na vratu, poprsju, rukama i nogama i posebno na pregibnim mestima. Pretpostavlja se da se radi o reakciji imunološkog sistema i u principu nema pravila koga će zahvatiti, iako se najčešće javlja kod žena u dvadesetim i tridesetim godinama, a ređe kod muškaraca, dece i starijih. Takođe, nema nikakve veze s tipom kože, sve su jednako podložne alergijama.

Nakon što osoba prestane da se izlaže suncu, osip će u potpunosti nestati posle nekoliko dana. Kod većine osoba osip se povuče i preko noći, ali kada sledeći dan izađu na sunce, osip će se odmah javiti ili pojačati.

Sunce kao okidač
Sunce ne mora da bude jedini uzrok pojave alergije, ono može da bude samo okidač. Pravi uzrok mogu da budu određene hemikalije koje ste naneli na kožu, kao što je krema za sunčanje, neka druga krema za telo, parfem i druge vrste kozmetike. Takođe, određene vrste antibiotika i lekova mogu izazvati alergijske reakcije, pa čak i kontraceptivne pilule.

U tom slučaju, ono što možete učiniti, a da bude delotvorno, jeste da prestanete da koristite te proizvode. Ukoliko ne želite ili je to nemoguće zbog nekih drugih zdravstvenih razloga, klonite se sunca.

Prva pomoć
Kada vam se pojavi alergija, prvo što morate da učinite je da se sklonite čim pre sa sunca ili pokrijete deo tela odećom, jer će vam se osip daljim izlaganjem suncu pojačavati. U tim prvim trenucima kada vam se pojavi alergija, a pri ruci nemate nikakvu kremu niti bilo šta slično, najbolje je staviti hladni oblog kako bi se koža umirila. S obzirom da se alergija često javlja prilikom letovanja na moru, slana voda vam može još dodatno nadražiti već osutu kožu, pa vam se osip i neprijatnost mogu pojačati. Ukoliko imate alergiju, nakon kupanja u moru, obavezno se odmah istuširajte slatkom vodom.

Pripremite se
Ukoliko znate da svake godine patite od alergija na sunce, počnite da pripremate svoju kožu na vreme. Dva meseca pre nego što planirate da odete na odmor krenite da uzimate kapsule beta-karotena, po mogućnosti proverenog proizvođača, i dodatke s kalcijumom i C vitaminom. Ta kombinacija trebalo bi da pomogne u prevladavanju tegoba. Takođe, počnite s postepenim izlaganjem suncu, pa se čak preporučuje odlazak u solarijum (bez preterivanja), kako bi vaša koža bila spremnija na izlaganje pravom suncu.

Još jedva vrlo važvna napomena. Nikako se nemojte izlagati suncu između 11 i 17 sati ili barem pokušajte da to bude što manje. Zapamtite, alergiju na sunce možete dobiti i u hladu, iako simptomi neće biti toliko izraženi.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP