Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

NEPRAVEDNO ZABORAVLJENE NAMIRNICE

Surutka leči depresiju

Autor: Nataša Lazović | 31.10.2013 - 07:02:00h | Komentara: 1

Surutka je nusproizvod sirenja sira, to je tečnost koja ostaje posle zgrušavanja mleka. Iako je često izbegavana i nepravedno je zapostavljena, u posledne vreme sve više dobija na značaju kao cenjen napitak...

Regulišite  kilograme, očistite organizam, ojačajte telo i popravite raspoloženje

Regulišite kilograme, očistite organizam, ojačajte telo i popravite raspoloženje | Foto: Shutterstock

Čistač organizma
Surutka je bogata proteinima, vitaminima, aminokiselinama, enzimima i mineralima, a pritom ima malo kalorija. Minerali održavaju tonus ćelija i sprečavaju visok krvni pritisak, moždani udar, infarkt. Proteini sprečavaju osteoporozu, regulišu holesterol, zaustavljaju dejstvo zubnog plaka, povećavaju mišićnu masu, jačaju imunitet, smanjuju stres...


- Surutka jeste zdrava kao što pričaju, možda se malo preteruje, ali u svakom slučaju je jedna od najzdravijih namirnica, naročito kozja. Naime, poznato je da se prirodni antibiotici nalaze isključivo u dve namirnice, kozjoj surutki i belom luku – kaže za „Alo!“ Branka Mirković, nutricionista i dodaje da je ova namirnica idealna za decu, starije osobe, trudnice, sportiste, ali i kao deo dijetetskog režima.

Više energije
- Zdrava osoba je može piti uz svaki obrok (rastvorite jednu kašiku u čašu tople vode), dok se deci, starima i bolesnima preporučuje oprez, te se treba konsultovati sa lekarom – savetuje Branka.

Najzastupljenija belančevine iz surutke je alfa-laktalbumin. Belančevine iz surutke izvor su osnovnih aminokiselina, vezuju kalcijum i jačaju kosti i zube, podižu raspoloženje i leče depresiju.

- Treba imati u vidu da svaka hrana leči. Staračku depresiju, recimo leči hrana iz detinjstva, a što se tiče surutke, čim povećate enrgetki nivo i unosite zdrave namirnice, luči se više serotonina i endorfina (hormona zadovoljstva) i raspoloženje vam se popravlja – kaže Branka.
Hleb od surutke
Sastojci: 4 šolje surutke, 2 šolje integralnog brašna, 2 šolje belog brašna, 2 šolje pšenične prekrupe, 2 kašičice šečera i kašičica kvasca u prahu.
Priprema: Sve sastojke predviđene za hleb pomešajte i zamesite u činiji. Ostavite testo da narasta oko dva sata. Potom, spustite testo u podmazan pleh i pecite na 200 stepeni tridesetak minuta.
Prijatelj jetre
Kada se sprovodi terapija za regeneraciju jetre pomoću surutke, potrebno je u dužem periodu svakodnevno piti surutku (od 0,5 do jednog litra dnevno), a pritom izbegavati masnu hranu, alkohol, cigarete i druge materije koje oštećuju jetru. Da bi se postiglo što bolje i brže izlečenje poželjno je u isto vreme redovno u ishrani upotrebljavati i mladi sir. Najbolje ga je jesti za doručak, i to na prazan stomak.
 

Mlečna limunada

Donosimo vam i mali recept kako da napravite osvežavajući napitak – surutka limunadu. Rastvorite 1/3 šolje meda u malo tople vode, dodajte tome sok od dva limuna i sve pomešajte sa jednim litrom surutke.

Poslednji komentari
  • zak Vreme: 03.11.2013 01:21h

    pa znate sta???? mislim a i vecina srbije, da se mnogo forsira "farma" na TV.u a nas narod i placa preko sms,a za svog favorita,neznajuci (svesno ili nesvesno )da time puni dzepove onima koji imaju vise nego sto to znamo,a sami nemaju sta da jedu ili za neke druge potrebe koje su bas neophodne.Vazno je da njihov "favorit"dobije sto vise glasova,pobedi ,ili eventualno sto duze se zadrzi na "farmi".zaglupljuju nas drugi (oni koji imaju najvise koristi od doga)organizatori i vlasnici medija koji redovno prenose gluposti servirane nama ,kopirajuci Ameriku koja je to vec zaboravila ali kod nas je to hit i naravno izvor dobre zarade za sve koji su u "farmi"i oko nje.zato bih ,kao vas stalni i redovni citaoc,zamolio da stvarno ne forsirate te gluposti i razvratno ponasanje takozvanih "farmera"jer svi znamo ko je tamo i radi cega je dosao.vase novine su ozbiljan list koje cita i mladja populacija,zato nije bas umesno da citaju hvala!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP