Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

ZAVISNOST NE BIRA GODINE

Sve češće traže stručnu pomoć da bi se otarasili kocke i klađenja

Autor: Tanjug | 09.02.2015 - 15:43:00h | Komentara: 1

Među osobama koje traže savet ili lečenje u Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti u Beogradu, izrazito se povećava broj mladih sa problemima koji su izazvani zavisnošću od raznih oblika kocke, klađenja, video igara ili interneta.

| Foto: Profimedia.rs

- Sa napredovanjem tehnologije, ljudi su sve češće uz ekran računara i za različitim aparatima, a zabrinjavajuće je kad te aktivnosti počnu da oduzimaju sve više vremena i kad se zbog toga zapostavljaju redovne obaveze, prijatelji, porodica - rekla je Tanjugu v.d. direktora bolnice dr Mira Kovačević.

Zavisnost od kompjutera, mobilnih telefona i različitih mašina i aparata može da se javi kod osoba svih uzrasta, ukoliko za to postoje određene sklonosti i crte ličnosti, objasnila je ona i dodala da su u najvećoj opasnosti mladi i da oni najčešće i traže stručnu pomoć za odvikavanje.

Govoreći o radu Specijalne bolnice u prošloj godini, dr Kovačević je navela da njihovu pomoć u sve većem broju traže i pušači koji žele da se oslobode nikotinske zavisnosti, dok je broj osoba koje se obraćaju zbog odvikavanja od alkohola godinama na približno sličnom, uvek visokom nivou.

 - U našoj ustanovi je u 2014. godini obavljeno 32.000 ambulantnih pregleda, 150. 000 laboratorijskih analiza i 10.000 hospitalizacija - izjavila je ona i istakla da su na bolničko lečenje u najvećem broju primani zavisnici od droge, od kojih su mnogi već odavno njihovi pacijenti.

 - Specijalna bolnica je u javnosti odavno prepoznata kao ustanova koja ima širok dijapazon različitih i najsavremenijih programa lečenja zavisnika od droga - rekla je dr Kovačević i najavila da je plan za 2015. da se posebna pažnja usmeri "na mlade koji su tek na pragu zavisnosti i koji ne prepoznaju da su u značajnom riziku od ulaska u ozbiljne probleme".

Ističući da je "sve rasprostranjenija nimalo bezazlena subkultura uzimanja novih dizajniranih droga koje se teško detektuju uobičajenim metodama", dr Kovačević je pozvala zainteresovane da im se jave kako bi dobili sve informacije koje ih interesuju lično ili za nekog iz njihove okoline.

Stručnjaci Specijalne bolnice ističu da su na raspolaganju 24 sata dnevno, a zainteresovani mogu da im se jave telefonom, mejlom ili lično ili da posete njihov sajt drajzerova.org.rs.
Poslednji komentari
  • Sandra Vreme: 09.02.2015 22:20h

    Pa koja je terapiju

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP